Бранка Радичевића 10
  
  
Извештај о раду Народне библиотеке Пирот
Програм рада Народне библиотеке ПиротАнкета:

Да ли посећујете књижевне вечери у организацији Библиотеке?

Loading ... Loading ...
Архива:
Препорука за читање:

Серију књижевних вечери у 2009. години Библиотека је започела на  Салону књиге и графике промоцијом најновије књиге Тефтер завичајног аутора Радивоја Николића (12. фебруар), представљањем часописа THINK TANK, уз гостовање уредника Саше Стојановића и графичког уредника Јурице Дикића (13. фебруар) и гостовањем Владана Матијевића, аутора НИН-овом наградом награђеног романа Писац издалека, о чијем је књижевном опусу говорио професор Александар Јерков (13. фебруар).

Традиционална акција бесплатног учлањивања првака је по први пут измештена из простора Библиотеке и организована на Салону књиге.

Општинско такмичење рецитатора, у организацији Библиотеке, одржано је 28. марта. На такмичењу је учествовало 42 ученика млађег, средњег и старијег узраста. Окружно такмичење уследило је две недеље касније 11. априла, такође у Пироту. Смотра рецитатора било је на неки начин подстицај да се нешто касније отпочне са секцијом-радионицом говорне културе и рецитаторства.

Почетком априла одржана је промоција књиге Писма Радивоја Кораћа аутора проф. др Александра Керковића

У склопу обележавања значајног јубилеја – 130 година од оснивања прве Читаонице у Пироту, Библиотека је својим најмлађим члановима 20. маја омогућила дружење са тренутно једним од најакутелнијих дечјих писаца Урошем Петровић, који је, у организацији Библиотеке, био гост пиротских основних школа.

Стогодишњицу од настанка можда и највеће лирске песме коју има српско песништво – Santa Maria della Salute, Библиотека је обележила 3. јуна предавањем театролога и публицисте Ђорђа Ђурђевића о Лази Костићу и његовој најлепшој и најпознатијој песми.

Библиотека и Дом културе организовали су промоцију романа Тесла, портрет међу маскама, за који је књижевник Владимир Пиштало награђен НИН-овом наградом за најбољи роман у 2008. години.

Од књижевних догађаја пре почетка Пиротског лета 09 издвајамо:  представљање романа Водена књига завичајног аутора Војислава Минића, уз учешће Драгослава Манића Форског и Јована Васића (5. јун), несвакидашњу промоцију најновије збирке песама Весне Соколовић Трептај светлости, о којима су говорили др Ивко Јовановић и проф. Ивана Костадиновић (25. јун), вече посвећено стриповима који су били читани 70-тих, 80-тих година а које опет издаје издавачка кућа Весели четвртак, као увод у Фестивал стрипа Пирот 09 (26. јун).

Почетком јула Библиотека је организовала тематску изложбу путописа, енциклопедија, мемоарске грађе Са нашим књигама обиђите цео свет и тиме је започет серијал програма у оквиру Пиротског лета 09.

Предавање доктора психолошких наука Жарка Требјешанина посвећено Јунгу и проблемима савременог човека одржано је 3. јула и побудило је велику пажњу наших суграђана. Жарко Требјешанин је био гост учесник и округлог стола Социокултурне карактеристике хумора, који је Библиотека организовала 4. јула и који је окупио и десетак пиротских хумориста.

Први фестивал стрипа одржан је од 3. до 5. јула у организацији удружења грађана „Догматика“ и Библиотеке. Гост фестивала био је један од наших најбољих стрип цртача Алекса Гајић, аутор првог српског анимираног филма. У оквиру тродневног програма радила је и радионица стрипа, коју је водио Влада Весовић, а у фоајеу Дома Војске приређена је изложба стрип-табли.

Семинар посвећен маркетингу у установама културе одржан је 10. јула. Истог дана, у наставку циклуса Великани светске књижевности о највећем представнику руског романа 19. века и о односу данашњег човека и књижевности Лава Николајевича Толстоја, о томе који су разлози због којих је он и данас изузетно читан говорио је проф. др Љубиша Јеремић.

Поетско вече песника окупљених у удружење „Глас корена“ из Ниша одржано је 7. августа.

Позоришна представа-дуодрама „Дактилографи“, изведена 21. августа, представља аутентични аматерски драмски покушај у нашој средини. Омладински савет, уз консултативну улогу уредника културно-јавне делатности Библиотеке, определио се за значајно драмско дело окупивши младе људе. Представа је, иначе, имала врло запажен наступ на смотри у Сурдулици.

Ђорђе Ђурђевић одржао је 1. октобра, у организацији Народне библиотеке, у мултимедијалној учионици Економске школе беседу под насловом Свевремени Шекспир. Најновија књига Петра Алексића Очев сат промовисана је 16. октобра у читаоници Библиотеке, уз учешће Драгослава Манића Форског, Јована Васића, Томислава Г. Панајотовића, Драгољуба Алексића и Момчила Антића.

Покушај увођења нових тема у књижевно-језичке радионице које организује Библиотека је и рад са основношколцима и средњошколцима на овладавању стандардном акцентуацијом српског језика у оквиру секције говорне културе, са којом смо отпочели 20. октобра и која је предвиђена да траје  до средине 2010. године.

Print Friendly, PDF & Email
Share