Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Seriju književnih večeri u 2009. godini Biblioteka je započela na  Salonu knjige i grafike promocijom najnovije knjige Tefter zavičajnog autora Radivoja Nikolića (12. februar), predstavljanjem časopisa THINK TANK, uz gostovanje urednika Saše Stojanovića i grafičkog urednika Jurice Dikića (13. februar) i gostovanjem Vladana Matijevića, autora NIN-ovom nagradom nagrađenog romana Pisac izdaleka, o čijem je književnom opusu govorio profesor Aleksandar Jerkov (13. februar).

Tradicionalna akcija besplatnog učlanjivanja prvaka je po prvi put izmeštena iz prostora Biblioteke i organizovana na Salonu knjige.

Opštinsko takmičenje recitatora, u organizaciji Biblioteke, održano je 28. marta. Na takmičenju je učestvovalo 42 učenika mlađeg, srednjeg i starijeg uzrasta. Okružno takmičenje usledilo je dve nedelje kasnije 11. aprila, takođe u Pirotu. Smotra recitatora bilo je na neki način podsticaj da se nešto kasnije otpočne sa sekcijom-radionicom govorne kulture i recitatorstva.

Početkom aprila održana je promocija knjige Pisma Radivoja Koraća autora prof. dr Aleksandra Kerkovića

U sklopu obeležavanja značajnog jubileja – 130 godina od osnivanja prve Čitaonice u Pirotu, Biblioteka je svojim najmlađim članovima 20. maja omogućila druženje sa trenutno jednim od najakutelnijih dečjih pisaca Urošem Petrović, koji je, u organizaciji Biblioteke, bio gost pirotskih osnovnih škola.

Stogodišnjicu od nastanka možda i najveće lirske pesme koju ima srpsko pesništvo – Santa Maria della Salute, Biblioteka je obeležila 3. juna predavanjem teatrologa i publiciste Đorđa Đurđevića o Lazi Kostiću i njegovoj najlepšoj i najpoznatijoj pesmi.

Biblioteka i Dom kulture organizovali su promociju romana Tesla, portret među maskama, za koji je književnik Vladimir Pištalo nagrađen NIN-ovom nagradom za najbolji roman u 2008. godini.

Od književnih događaja pre početka Pirotskog leta 09 izdvajamo:  predstavljanje romana Vodena knjiga zavičajnog autora Vojislava Minića, uz učešće Dragoslava Manića Forskog i Jovana Vasića (5. jun), nesvakidašnju promociju najnovije zbirke pesama Vesne Sokolović Treptaj svetlosti, o kojima su govorili dr Ivko Jovanović i prof. Ivana Kostadinović (25. jun), veče posvećeno stripovima koji su bili čitani 70-tih, 80-tih godina a koje opet izdaje izdavačka kuća Veseli četvrtak, kao uvod u Festival stripa Pirot 09 (26. jun).

Početkom jula Biblioteka je organizovala tematsku izložbu putopisa, enciklopedija, memoarske građe Sa našim knjigama obiđite ceo svet i time je započet serijal programa u okviru Pirotskog leta 09.

Predavanje doktora psiholoških nauka Žarka Trebješanina posvećeno Jungu i problemima savremenog čoveka održano je 3. jula i pobudilo je veliku pažnju naših sugrađana. Žarko Trebješanin je bio gost učesnik i okruglog stola Sociokulturne karakteristike humora, koji je Biblioteka organizovala 4. jula i koji je okupio i desetak pirotskih humorista.

Prvi festival stripa održan je od 3. do 5. jula u organizaciji udruženja građana „Dogmatika“ i Biblioteke. Gost festivala bio je jedan od naših najboljih strip crtača Aleksa Gajić, autor prvog srpskog animiranog filma. U okviru trodnevnog programa radila je i radionica stripa, koju je vodio Vlada Vesović, a u foajeu Doma Vojske priređena je izložba strip-tabli.

Seminar posvećen marketingu u ustanovama kulture održan je 10. jula. Istog dana, u nastavku ciklusa Velikani svetske književnosti o najvećem predstavniku ruskog romana 19. veka i o odnosu današnjeg čoveka i književnosti Lava Nikolajeviča Tolstoja, o tome koji su razlozi zbog kojih je on i danas izuzetno čitan govorio je prof. dr Ljubiša Jeremić.

Poetsko veče pesnika okupljenih u udruženje „Glas korena“ iz Niša održano je 7. avgusta.

Pozorišna predstava-duodrama „Daktilografi“, izvedena 21. avgusta, predstavlja autentični amaterski dramski pokušaj u našoj sredini. Omladinski savet, uz konsultativnu ulogu urednika kulturno-javne delatnosti Biblioteke, opredelio se za značajno dramsko delo okupivši mlade ljude. Predstava je, inače, imala vrlo zapažen nastup na smotri u Surdulici.

Đorđe Đurđević održao je 1. oktobra, u organizaciji Narodne biblioteke, u multimedijalnoj učionici Ekonomske škole besedu pod naslovom Svevremeni Šekspir. Najnovija knjiga Petra Aleksića Očev sat promovisana je 16. oktobra u čitaonici Biblioteke, uz učešće Dragoslava Manića Forskog, Jovana Vasića, Tomislava G. Panajotovića, Dragoljuba Aleksića i Momčila Antića.

Pokušaj uvođenja novih tema u književno-jezičke radionice koje organizuje Biblioteka je i rad sa osnovnoškolcima i srednjoškolcima na ovladavanju standardnom akcentuacijom srpskog jezika u okviru sekcije govorne kulture, sa kojom smo otpočeli 20. oktobra i koja je predviđena da traje  do sredine 2010. godine.

Print Friendly, PDF & Email
Share