Бранка Радичевића 10
  
  
Извештај о раду Народне библиотеке Пирот
Програм рада Народне библиотеке ПиротАнкета:

Да ли посећујете књижевне вечери у организацији Библиотеке?

Loading ... Loading ...
Архива:
Препорука за читање:

У 2010. години културна и јавна делатност у Народној библиотеци Пирот била је разноврсна и усмерена ка свим генерацијама корисника библиотечких услуга. У оквиру Салона књиге и графике, у фебруару, представљено је двотомно издање Службеног гласника „Док анђели спавају“ Марине Рајевић-Савић, промовисан је филмски часопис „Филаж“, једно од ретких специјализованих периодичних издања посвећено филму које излази у Нишу, уприличена је презентација романа Србислава Минковића “Гвоздени“, а најмлађи су имали прилике да се друже са познатом књижевницом Јасминком Петровић и нашом суграђанком Наташом Панић која пише и за децу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По традицији март је у знаку општинске смотре рецитатора, а ова активност основаца и средњошколаца крунисана је 23. априла у Основној школи „Душан Радовић“ на светски дан књиге и језика завршним јавним часом библиотечке радионице чија је активност теорија и пракса рецитаторства. У мају је настављен циклус Великани светске књижевности излагањем критичара и театролога Ђорђа Ђурђевића о Антону Павловичу Чехову, поводом 150. годишњице од његовог рођења. Пролећни месеци, а поготову јун, били су у знаку повратка манифестације Читалачка значка која је имала и завршну проверу прочитаног, као и наступ пред основцима екипе из Креативног центра у Београду.

У оквиру Културног лета – (Уз) лето представљен је роман „Незнаном јунаку“ Сретена Угричића, управника Народне библиотеке Србије. Своје вече имала је и репрезентативна представница српског женског пера Љубица Арсић, као и три завичајна аутора – Милан Пауновић („Пркос пиротске калдрме“), Србислав Минковић („Сенке орахове гране“) и Марија Крстић („Сенка што ме немо прати“). Захваљујући сарадњи Удружења „Догматика“ и Библиотеке, Пирот је по други пут био град стрипа.

 

 

 

 

 

 

 

Поводом изласка из штампе Зборника радова о књижевном и научном раду проф. др Мирољуба Стојановића приређено је почетком октобра занимљиво књижевно вече на којем су говорили професори Филозофског факултета у Нишу. И током јесењих месеци мислило се на најмлађе читаоце, па је приређен сусрет Рајка Лукача са основцима из Школе „8. септембар“, као и гостујући програм Песничке радионице која делује при Библиотеци „Детко Петров“ у Димитровграду под називом „Журка на зеленом ћошету“. У новембру најзначајнији догађао био је вече Видосава Стевановића, када је представљен његов „Дневник самоће“. Такође у новембру Библиотека је у сарадњи са „Слободом“ обележила годишњицу смрти Милорада Ћирића објављивањем аналитичког опширног огледа о прози овог значајног пиротског прозаисте. Из децембарских догађања издвајамо два – изложбу „Скривено благо библиотека Србије“ и вече посвећено необјављеним рукописима Борисава Јовановића, али и других пиротских аутора.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share