Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Mesečne arhive: april 2016

          Narodna biblioteka Pirot, povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, odlučila je da smanji godišnju i pojedinačnu i porodičnu članarinu za 50%. U subotu, od 8.00 do 13.00 časova, zainteresovani Piroćanci su mogli da postanu članovi dečjeg i odeljenja za mlade za 150 dinara, pozajmnog za odrasle korisnike za 200 dinara ili da se porodično učlane po ceni od 250 dinara. Mogućnost upisa u Biblioteku po promotivnoj ceni iskoristilo je tridesetak naših sugrađana, koji su, uz člansku kartu Biblioteke, bili u prilici da izaberu i neku od knjiga iz bogatog fonda suvišaka i knjiga za razmenu sa police u holu Doma Vojske, ali i da poklone Biblioteci neku svoju knjigu.

          Dan biblioteke, 17. maj, biće, između ostalog, obeležen i sličnim promotivnim aktivnostima.
Galeriju fotografija možete pogledati ovde.

Share

            U utorak, 19. aprila, u čitaonici Narodne biblioteke, sa početkom u 19 časova, biće priređeno književno veče posvećeno knjizi dr Tanje Petrović, lingviste i antropologa, pod naslovom SRBIJA I NJEN JUG i podnaslovom „Južnjački dijalekti između jezika, kulture i politike“. Knjigu je štampala izdavačka kuća „Fabrika knjiga“.

            Temu obrađenu u knjizi prezentovaće autorka i dr Nenad Stefanov, istoričar sa Humboltovog univerziteta u Berlinu, a onda će odgovarati na pitanja vezana za ovu složenu problematiku.

            Tanja Petrović diplomirala je i magistrirala u Beogradu, a doktorirala u Ljubljani, gde i danas živi i radi na Slovenačkoj akademiji nauka. Nastavite sa čitanjem

Share

                Dragan Velikić, dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine, imao je književno veče u Pirotu u petak, 15. aprila u čitaonici Narodne biblioteke. Neposredni povod za njegovo gostovanje bio je nagrađeni roman „Islednik“ koji je prošle godine objavila izdavačka kuća „Laguna“.

            Roman „Islednik“ donosi priču o otkrivanju svakodnevice majke glavnog junaka, inače pisca, nakon njene smrti. Vest o majčinoj smrti kod glavnog junaka postaje povod za otvaranje emotivne crne kutije, za rasplitanje višeslojnih priča i detektivsko pronicanje u svakodnevicu vremena koje više ne postoji.

            „Islednik“ sadrži ono po čemu je Velikić prepoznatljiv: savršen osećaj za detalj, jezičku preciznost i briljantno izbrušen stil.

            Fotografije sa književne večeri možete pogledati ovde.

Share

          Narodna biblioteka Pirot je u saradnji sa Osnovnom školom „Sveti Sava“ povodom Svetskog dana knjige za decu održala promociju knjige Nataše Panić pod naslovom „Hodanje unatrag“. Glumica Aleksandra Pejić iz Novog Sada izvela je autorkinu monodramu za decu.

          Fotografije sa promocije možete pogledati ovde.

Share