Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Mesečne arhive: decembar 2020

DRAGI ČITAOCI, POŠTOVANI PRIJATELJI I SARADNICI BIBLIOTEKE,

Godina koja je za nama bila je jedna od težih, kako za sve nas, tako i za rad ustanova kulture. Hvala vam što ste se potrudili da se prilagodite novom, nametnutom načinu rada i što ste podržali i ispratili sve naše aktivnosti. Ove godine veliku pažnju smo posvetili digitalizaciji građe i napravili bogatu digitalnu kolekciju koja broji oko 400 jedinica građe i preko 26000 skeniranih strana. Zahvaljujemo se kolegama iz Biblioteke “Milutin Bojić“, Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” iz Kragujevca, Univerzitetske biblioteke iz Zagreba, kolegama iz našeg Muzeja Ponišavlja koji su nam ustupili građu i nadamo se daljoj uspešnoj saradnji.Ovu godinu obeležilo je gostovanje Saše Ilića, dobitnika Ninove nagrade za roman “Pas i kontrabas”, kao i četiri publikacije zavičajnih pisaca u izdanju naše biblioteke. I ove godine objavili smo “Pirotski zbornik” – časopis sa tradicijom. Učestvovali smo na svim relevantnim stručnim skupovima i okruglim stolovima putem onlajn platforme i imali zapažena izlaganja. Naš knjižni fond obogatili smo delima savremenih domaćih i svetskih pisaca kao i publikacijama iz različitih naučnih oblasti. Zahvaljujemo se i svim sugrađanima koji su nam poklonili knjige iz svoje kućne biblioteke. Veliku zahvalnost dugujemo najmlađim čitaocima koji su i ove godine pokazali da su “knjige u modi” učestvujući na takmičenju “Čitalačka značka” i konkursu za najoriginalnije rukom pisano pismo. U 2021. godini želimo vam dobro zdravlje i mnogo pročitanih knjiga. I ne zaboravite, knjige su lek!

Share

Tradicionalnu manifestaciju „Čitalačka značka“ u nešto izmenjenom obliku Narodna biblioteka Pirot je ove godine, s obzirom na promenjene uslove rada i škola i biblioteke usled pandemije korona virusa, organizovala u periodu oktobar-novembar. Želja Biblioteke bila je da se podrži i pohvali trud svakog deteta koje je čitalo i predstavilo pročitano u formi čitalačkog dnevnika a mladim knjigoljupcima ostavljena je i mogućnost likovnog prikaza pročitanog. Učenici od prvog do trećeg razreda trebalo je da obrade najmanje tri dela sa spiska, učenici od četvrtog do sedmog mogli su da obrade i samo jedno delo, ali se od njih očekivao kreativniji, detaljniji i maštovitiji pristup pročitanom, uz mogućnost da izabrani naslov i  ilustruju ili dramatizuju.

Za sve učesnike „Čitalačke značke 2020“ Biblioteka je, kao i ranijih godina, pripremila brojna iznenađenja u vidu prigodnih poklona, koji će školama biti dostavljeni pre početka zimskog raspusta. Stariji razredi će moći da preuzmu nagradu na dečjem odeljenju biblioteke.                              

Ove godine izostaće, na žalost, završna svečanost – druženje sa poznatim dečjim piscem, pozorišna predstava, izložba. Otkako je ova manifestacija koja promoviše knjigu i čitanje obnovljena, posle pauze od dve decenije, pirotski osnovci bili su u prilici da se susretnu i druže sa brojnim stvaraocima za decu: Violetom Babić, Dejanom Aleksićem, Jasminkom Petrović, Igorom Kolarovim, Vesnom Aleksić, Vladom Arsićem, Brankom Stevanovićem, Stefanom Tićmijem, Elizabetom Georgiev, Radetom Jovanovićem, Milojem Radovićem i dr. Kroz izabrane naslove mogli su da otkriju, upoznaju i zavole i dela autora koji nisu u programu školske lektire.

Iako to nije uvek slučaj, ovogodišnja manifestacija „Čitalačka značka“ u znaku je jednog omiljenog književnog lika – razigrane, luckaste, tvrdoglave, šašave, otresite, neobično jake i neustrašive, sasvim posebne devojčice Pipi Duge Čarape, čuvene junakinje Astrid Lindgren koja je ove godine proslavila 75. rođendan. „Pipi Duga Čarapa“ zastupljena je i u programu „Čitalačke značke“.        

                      

SPISAK_NAGRADjENIH_UCENIKA_NA_TAKMICENJU_CITALACKA_2020

Share

Povodom Dana bibliotekara Srbije, 14. decembra, Narodna biblioteka Pirot svim sugrađanima, zainteresovanim da postanu članovi biblioteke ili da produže članstvo u biblioteci, omogućava da to učine besplatno u periodu od 14. do do 19. decembra 2020. godine. Članske karte biblioteke važe godinu dana od dana učlanjenja. Na ovaj dan pre 73 godine, 14 decembra 1947. godine, osnovano je Društvo bibliotekara Narodne Republike Srbije.

Bibliotekari pirotske biblioteke Dan bibliotekara Srbije obeležavaju radno – učešćem na 17. konferenciji Bibliotekarskog društva Srbije Mobilno bibliotekarstvo: do udaljenih korisnika putem mobilnih aplikacija, usluga i ideja, koja se održava onlajn od 14. do 16. decembra 2020. godine i tokom koje će biti predstavljeno 13 radova autora iz Srbije, Rusije i Holandije.

Tradicionalno, danas će BDS obeležiti Dan bibliotekara Srbije i objaviti imena laureata nagrada ZapisStojan Novaković i Najbolji bibliotekar, kao i promovisati nova izdanja BDS-a, časopis Bibliotekar (2/2020) i zbornik radova sa prošlogodišnje konferencije Male biblioteke u velikom dijalogu za promene, u kome je zastupljena i Narodna biblioteka Pirot sa svojim radom sa kojim se predstavila u okviru poster sesije DEVETA UMETNOST U VELIKOM DIJALOGU ZA OČUVANJE KULTURNOG NASLEĐA.

Share

Narodna biblioteka Srbije je u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji u četvrtak, 3. decembra, organizovala obuku putem interneta na temu francuskog stripa, na kojoj su učestvovali i biblotekari Narodne biblioteke Pirot. Obuku je održao Samuel Levek, upravnik biblioteke Međunarodnog centra za strip iz Angulema u Francuskoj. Pored srpskih, učesnici obuke su bili bibliotekari iz Hrvatske i Albanije. Obuka je održana u okviru BD2020, manifestacije koju je na inicijativu Francuske prihvatila Evropska unija u slavu Devete umetnosti i koja podrazumeva brojne programe koji će biti održani širom sveta.

Francuski institut u Srbiji aktivno učestvuje u Godini stripa. Obuka koju organizuje je prva u nizu programa na temu stripa i ima za cilj da srpske bibliotekare upozna sa francusko-belgijskom školom stripa i njenim autorima, sa novim tendencijama u produkciji, da pruži savete o animiranju korisnika biblioteka kada su u pitanju strip kolekcije.

Narodna biblioteka Pirot je u periodu od 2009. do 2016. godine organizovala Festival Pirot – grad stripa, manifestaciju koja je u velikoj meri doprinela popularizaciji devete umetnosti među decom i mladima i kroz koju su prošla sva značajnija imena srpske strip scene, od kojih mnogi uspešno sarađuju sa francuskim izdavačima: Aleksa Gajić, Boban Savić Geto, Branislav Kerac, Darko Perović, Dražen Kovačević, Željko Pahek, Jovan Ukropina, Milorad Vicanović Maza, Milan Jovanović, Stevan Subić, Tihomir Čelanović i dr.

Biblioteka je i izdavač i više publikacija u oblasti stripa, a u svom posedu ima zavidnu kolekciju stripova, između ostalog i originalne stripove na francuskom jeziku.

Share