Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Mesečne arhive: februar 2021

Zbirka pesama Tomice Ćirića ,,Zavet ćutanja” najnovija je knjiga u izdanju Narodne biblioteke Pirot. I u ovoj zbirci Ćirić je ostao veran svom poetičkom principu; haosu i besmislu u svetu on se suprotstavlja poezijom koja je intelektualistička, gusto metaforička i često hermetička. Igranje formom, humor, intertekstualnost, nekanonizovani i razbarušeni rečnik takođe su odlike njegovog umetničkog izraza.

Posebnost ove zbirke, kojom će Ćirić (bar za sada) zaokružiti svoje pesničko stvaralaštvo, leži u njegovom intimističkom pristupu, okrenutosti ka unutra, u lirski intoniranim pesmama, a bez obzira da li peva o posebnosti žene ili o ulici u kojoj je rođen i odrastao, on biva podjednako ubedljiv i efektan. U gro pesama, ipak, pesnik je na svom dobro poznatom terenu. Kada peva o moralnoj utrnulosti ili našim mentalitetskim boljkama, on je beskompromisan ali i duhovit i ironičan.

I ovom zbirkom pesama Ćirić je pokazao da predstavlja sasvim autentičan pesnički glas na ovom našem podneblju. Njegove su pesme izazov za tumačenje i podsticaj za uživanje zbog snažne misaonosti i upečatljivosti pesničkih slika.

Milorad Kostić

Share

Povodom Dana zaljubljenih Narodna biblioteka Pirot je u petak, 12. februara, organizovala akciju ,,Sastanak sa knjigom na slepo”. Na pozajmnom odeljenju za odrasle svi korisnici su, pored željene knjige, mogli da pozajme i knjigu iznenađenja ljubavne tematike.

Cilj ove aktivnosti je da čitaoci izađu iz svoje zone komfora i otkriju nove favorite, a nepoznavanje identiteta knjige sigurno će zagolicati njihovu maštu. Neki od pisaca koji su se mogli naći među knjigama iznenađenja su: Vladimir Nabokov, Milan Kundera, Salman Ruždi, Grejam Grin, Andre Žid, Domeniko Starnone, Džodžo Mojes i mnogi drugi.

Akcija Narodne biblioteke Pirot imala je pozitivan odjek u medijima i na društvenim mrežama, između ostalih pročitajte kako je o nama pisao BBC na srpskom.

Share

Svetski dan čitanja naglas je obeležen 3. februara, a Narodna biblioteka Pirot proslavila ga je upravo – čitajući sa decom. Uz bajke braće Grim, poeziju Duška Radovića, Dragana Lukića i Ljubivoja Ršumovića, bibliotekar Marija Šarović, družila se s prvacima OŠ “Vuk Karadžić”.

Čitanje naglas ne samo da poboljšava moć čitanja kao kognitivnog procesa, već ih i društveno zbližava, dozvoljavajući da u isto vreme deca dožive i subjektivno i zajedničko iskustvo.

Čitanje naglas je ključna metoda za razvijanje čitalačkih navika. Ono takođe doprinosi da proces čitanja bude aktivniji. Dok slušaju mališani maštaju o ljudima, mestima i situacijama koje nisu upoznali i doživeli. Radnja pesme ili priče je u centru detetove pažnje i izvor je korisnog i uzbudljivog iskustva. Time se proširuje  rečnik najmlađih, a mališani se upoznaju sa bogatstvom i lepotom književnog jezika.  Na ovaj način se radi i na prevenciji teškoća u čitanju. Čitanje naglas razvija maštu i kritičko mišljenje kod dece, a naročito je dragoceno u kombinaciji sa razgovorom o pročitanom tekstu.  

Fotografije druženja sa prvacima možete pogledati ovde.

Share