Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Mesečne arhive: maj 2021

Danas, u 13 časova, na dečjem odeljenju i u čitaonici Narodne biblioteke Pirot otpočela je „Čitalačka značka“, tradicionalna manifestacija koju Biblioteka organizuje u cilju promovisanja čitalačkih navika kod dece i zahvaljujući kojoj Pirot svake godine postaje pravi čitalački grad. Dvanaesta „Čitalačka značka“, koju će ove godine Narodna biblioteka Pirot  organizovana na uobičajen način, u prostoru biblioteke, okupiće blizu 600 učesnika, dece od prvog do sedmog razreda iz svih pirotskih osnovnih škola.

Za sve učesnike  „Čitalačke značke“ Biblioteka je, kao i ranijih godina, pripremila brojna iznenađenja u vidu prigodnih poklona i, nadamo se, druženja sa poznatim dečjim stvaraocima. Otkako je ova manifestacija koja promoviše knjigu i čitanje obnovljena 2010. godine, posle pauze od dve decenije, pirotski osnovci su imali priliku da se susretnu i druže sa Violetom Babić, Dejanom Aleksićem, Jasminkom Petrović, Igorom Kolarovom, Vesnom Aleksić, Vladom Arsićem, Brankom Stevanovićem, Milojem Radovićem, Stefanom Tićmijem, Elizabetom Georgiev i dr.

 „Čitalačka značka“ se završava u petak, 4. juna.               

Raspored grupa za “Čitalačku značku” možete pogledati ovde.   

Share

SREDA, 26.5.2021.

Dom vojske – Dečje odeljenje

OŠ ,,Sveti Sava”

13h IV2 i IV4

14h IV3

15h IV1 (grupa A)

16h IV1 (grupa B)

Čitaonica biblioteke

OŠ ,,Sveti Sava”

13h II2 i drugi razred Izvor

14h II3

15h II1 (grupa A)

16h II1 (grupa B)

ČETVRTAK, 27.5.2021.

Dom vojske – Dečje odeljenje

OŠ ,,8. septembar”

13h IV3

14h IV4

15h IV1

Čitaonica biblioteke

OŠ ,,Vuk Karadžić”

13h I1 i I4

14h I2

15h I3

16h I5

PETAK, 28.5.2021.

Dom vojske – Dečje odeljenje

OŠ ,,Vuk Karadžić”

13h IV1

14h IV3 i IV5

15h IV4

Čitaonica biblioteke

OŠ ,,8. septembar”

13h I2 i I razred Poljska Ržana

14h I3

15h I4

16h I1 (grupa A)

17h I1 (grupa B)

PONEDELJAK, 31.5.2021.

Dom vojske – Dečje odeljenje

OŠ ,,Vuk Karadžić”

13h III1

14h III2

15h III3

Čitaonica biblioteke

OŠ ,,Vuk Karadžić”

13h II1 i II2

14h II3

15h II5

16h II4

UTORAK, 1.6.2021.

Dom vojske – Dečje odeljenje

OŠ ,,Sveti Sava”

13h III3 i III razred Izvor

14h III1

15h III2

Čitaonica biblioteke

OŠ ,,Sveti Sava”

13h I1

14h I2

15h I4

16h I3 (grupa A)

17h I3 (grupa B i prvi razred Izvor)

SREDA, 2.6.2021.

Dom vojske – Dečje odeljenje

OŠ ,,8. septembar”

13h III1i III razred Poljska Ržana

14h III2

15h III3

16h III4

17h III5

Čitaonica biblioteke

OŠ ,,8. septembar”

13h II1

14h II3

15h II4

16h II5

17h II2

ČETVRTAK, 3.6.2021.

Dom vojske – Dečje odeljenje

OŠ ,,Dušan Radović”

13h IV razred

14h III razred

Čitaonica biblioteke

OŠ ,,Dušan Radović”

13h I razred

PETAK, 4.6.2021.

Čitaonica biblioteke

9h VI razred

9.30h V razred

11.30h VII razred

Share

U četvrtak i petak, 20. i 21. maja, u Zagrebu je održan seminar iz oblasti medijacije stripovskih kolekcija, na kome su, sa kolegama iz Šapca i Zrenjanina, učestvovali i bibliotekari Narodne biblioteke Pirot Nadica Kostić i Milan Jovanović. Ovaj seminar je realizovan u saradnji sa Međunarodnim centrom za strip iz Angulema, Francuskim institutom u Hrvatskoj i Srbiji i Narodnom bibliotekom Srbije, koja ima ulogu koordinatora u regionalnom projektu edukacije bibliotekara u domenu stripa.

Bibliotekari su prošli kroz obuku koju je vodio Samjuel Levek, direktor najveće evropske biblioteke stripa u Evropi, u Angulemu. Levek je predstavio inovativne kulturne politike koje doprinose promociji stripa, kao što je digitalizacija stripova u saradnji sa nacionalnom bibliotekom i druge digitalne aktivnosti preduzete radi animiranja kolekcija i izložbi, delom proistekle i kao posledica rada u uslovima pandemije. Govorio je i o modelima partnerstva u lokalnoj zajednici na primeru Festivala stripa u Angulemu, na kome je učestvovao i naš strip umetnik Igor Krstić.

Organizovani su susreti i radionice sa Sirilom Pedrosom, poznatim strip autorom iz Francuske, čije je “Zlatno doba” upravo izašlo u Srbiji u izdanju Komika, i čije je hrvatsko izdanje predstavljeno na odeljenju stripa u prelepoj biblioteci “Marija Jurić Zagorka”,  kao i sa hrvatskim autorom Danijelom Žeželjem. U zagrebačkom Francuskom institutu otvorena je izložba originalnih tabli iz “Zlatnog doba”. Drugog dana seminara mogli smo nešto više da čujemo o uključivanju strip autora u aktivnosti umetničkog i kulturnog obrazovanja iz ugla urednice Šarlot Mikel, koja je sa nama podelila svoja iskustva kao agenta strip autora.

Seminar u Zagrebu predstavljao je nastavak obuke u oblasti medijacije koja je otpočela onlajn seminarom koji je održan 3. decembra prošle godine, a koji je okupio više od stotinu bibliotekara iz Hrvatske, Srbije, Albanije i Slovenije, u sklopu obnovljene saradnje Narodne biblioteke Srbije i Francuskog instituta.

Share

Narodna biblioteka Pirot je u ponedeljak, 17. maja, ugostila književnicu Ivanu Dimić i na taj način obeležila Dan Biblioteke. Predstavljena je knjiga izabranih i novih priča, mnogoznačnog naslova, “Sve u svemu”. Knjiga obuhvata pet zbirki kratkih priča, prateći njihovu hronologiju - od slika iz detinjstva, rada u pozorištu, intimnih doživljaja do razmatranja čitalačkog iskustva.

Ivana Dimić je pisac, dramaturg i prevodilac. Autor brojih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Obavljala je funkciju pomoćnika ministra kulture, direktora Drame Narodnog pozorišta i direktora Ateljea 212. Za svoj prvi roman ,,Arzamas” (2016) dobila je Ninovu nagradu.

Promocija je održana u Čitanici biblioteke. Voditelj promocije je bila bibliotekar i profesor književnosti Bojana Mitić.

Fotografije sa promocije možete videti ovde.

Share

U petak, 14. maja 2021. godine, u čitaonici Narodne biblioteke Pirot održano je književno veče na kome su predstavljeni romani “Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine” novinara, publiciste i romanopisca Ivana Radovanovića i “Poslednji muškarac” novinara i publiciste Muharema Bazdulja. Radovanović u svom novom romanu vraća satiru u srpsku književnost, dok se Bazdulj proročki bavi problemom virusa u svom novom delu.

Moderator programa bio je Momčilo Đurđić.

Fotografije sa književne večeri možete pogledati ovde.

Share