Бранка Радичевића 10
  
  
Извештај о раду Народне библиотеке Пирот
Програм рада Народне библиотеке ПиротАнкета:

Да ли посећујете књижевне вечери у организацији Библиотеке?

Loading ... Loading ...
Архива:
Препорука за читање:

Завичајно одељење Народне библиотеке Пирот формирано је 1991. године. Обухвата преко 2000 књига, листове и часописе везане за Пирот и околину, по тематском, ауторском или издавачком критеријуму; као и некњижну грађу (збирке плаката, фотографије, разгледнице, каталози изложби, музикалије, позивнице, прес клипинг итд).

Чести посетиоци Завичајног одељења су ученици, студенти, професори, научни радници, као и новинари локалних медија, којима овај фонд, због широког спектра области које обухвата, представља драгоцен извор информација о пиротском крају. Посебно место у Завичајном одељењу припада знаменитим Пироћанцима:  писцу специфичне фолклорне фантастике Слободану Џунићу и, свакако, најумнијем човеку овог поднебља, сорбонском ђаку и професору Правног факултета у Београду Драгољубу Јовановићу.

Фонд завичајне периодике обухвата локални лист Слобода и 37 наслова часописа и развноврсну некњижну грађу. Део културног наслеђа представљају и три поклон збирке које се чувају као посебне целине: Момчила Момчиловића, Миодрага Милића и Предрага Поповића. Ово је прилика да уједно позовемо све наше суграђане, али и оне који су привржени граду Пироту, а који поседују старе и ретке књиге, часописе и новине, рукописе, разгледнице, фотографије везане за овај крај, да нам помогну у настојању да комплетирамо грађу завичајног фонда.

Завичајно одељење је и место окупљања локалних аутора и стваралаца. Библиотека често организује промоције дела завичајних аутора, изложбе на завичајне теме, трибине и друге манифестације, а најновији подухват је и рад на дигитализацији завичајне грађе са јасним циљем да се омогући брз проток информација као и доступност у сваком моменту и месту, али и да се сачувају од заборава културне вредности овог краја. На такав начин Народна библиотека Пирот је и савремени промотер културне баштине локалне средине.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На завичајном одељењу вас очекује библиотечки радник Нарциса Алексић.

Контакт e-mail

Print Friendly, PDF & Email
Share