Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

U 2010. godini kulturna i javna delatnost u Narodnoj biblioteci Pirot bila je raznovrsna i usmerena ka svim generacijama korisnika bibliotečkih usluga. U okviru Salona knjige i grafike, u februaru, predstavljeno je dvotomno izdanje Službenog glasnika „Dok anđeli spavaju“ Marine Rajević-Savić, promovisan je filmski časopis „Filaž“, jedno od retkih specijalizovanih periodičnih izdanja posvećeno filmu koje izlazi u Nišu, upriličena je prezentacija romana Srbislava Minkovića “Gvozdeni“, a najmlađi su imali prilike da se druže sa poznatom književnicom Jasminkom Petrović i našom sugrađankom Natašom Panić koja piše i za decu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Po tradiciji mart je u znaku opštinske smotre recitatora, a ova aktivnost osnovaca i srednjoškolaca krunisana je 23. aprila u Osnovnoj školi „Dušan Radović“ na svetski dan knjige i jezika završnim javnim časom bibliotečke radionice čija je aktivnost teorija i praksa recitatorstva. U maju je nastavljen ciklus Velikani svetske književnosti izlaganjem kritičara i teatrologa Đorđa Đurđevića o Antonu Pavloviču Čehovu, povodom 150. godišnjice od njegovog rođenja. Prolećni meseci, a pogotovu jun, bili su u znaku povratka manifestacije Čitalačka značka koja je imala i završnu proveru pročitanog, kao i nastup pred osnovcima ekipe iz Kreativnog centra u Beogradu.

U okviru Kulturnog leta – (Uz) leto predstavljen je roman „Neznanom junaku“ Sretena Ugričića, upravnika Narodne biblioteke Srbije. Svoje veče imala je i reprezentativna predstavnica srpskog ženskog pera Ljubica Arsić, kao i tri zavičajna autora – Milan Paunović („Prkos pirotske kaldrme“), Srbislav Minković („Senke orahove grane“) i Marija Krstić („Senka što me nemo prati“). Zahvaljujući saradnji Udruženja „Dogmatika“ i Biblioteke, Pirot je po drugi put bio grad stripa.

 

 

 

 

 

 

 

Povodom izlaska iz štampe Zbornika radova o književnom i naučnom radu prof. dr Miroljuba Stojanovića priređeno je početkom oktobra zanimljivo književno veče na kojem su govorili profesori Filozofskog fakulteta u Nišu. I tokom jesenjih meseci mislilo se na najmlađe čitaoce, pa je priređen susret Rajka Lukača sa osnovcima iz Škole „8. septembar“, kao i gostujući program Pesničke radionice koja deluje pri Biblioteci „Detko Petrov“ u Dimitrovgradu pod nazivom „Žurka na zelenom ćošetu“. U novembru najznačajniji događao bio je veče Vidosava Stevanovića, kada je predstavljen njegov „Dnevnik samoće“. Takođe u novembru Biblioteka je u saradnji sa „Slobodom“ obeležila godišnjicu smrti Milorada Ćirića objavljivanjem analitičkog opširnog ogleda o prozi ovog značajnog pirotskog prozaiste. Iz decembarskih događanja izdvajamo dva – izložbu „Skriveno blago biblioteka Srbije“ i veče posvećeno neobjavljenim rukopisima Borisava Jovanovića, ali i drugih pirotskih autora.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share