Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Vizija

Biblioteka je informacioni centar lokalne zajednice, referensna zbirka, mesto za istraživački rad, mesto za doživotno učenje, kreativno ispoljavanje, mesto za susretanje ljudi, ona pruža podršku učenju, bavi se izdavačkom delatnošću, otvorena je za različita iskustva i informacije i za realizaciju novih ideja…

Misija

Misija Narodne biblioteke Pirot sadržana je u Ifla/Unesko Manifestu za javne biblioteke (1994), gde je javna biblioteka sagledana kao „lokalna kapija znanja koja pruža osnovne uslove za učenje tokom čitavog života, samostalno donošenje odluka i kulturni napredak pojedinaca i društvenih grupa… Javna biblioteka je lokalni centar informacija koji omogućava da sve vrste znanja i informacija budu odmah na raspolaganju korisniku… Usluge javne biblioteke počivaju na načelu ravnopravnosti pristupa za sve, bez obzira na starosno doba, rasu, pol, veru, nacionalnost, jezik ili društveni položaj…“.

Poštujući ova načela, Narodna biblioteka Pirot nastoji da stalno unapređuje svoju ulogu posrednika između knjige i informacija i korisnika kroz poboljšanje uslova za rad, omogućavanje pristupa elektronskim izvorima u biblioteci i van nje (2010. godine svim članovima Biblioteke obezbeđen je besplatan pristup internetu) u cilju permanentnog obrazovanja, kroz promovisanje kulture čitanja od najmlađeg uzrasta (godina 2010. označila je povratak Čitalačke značke), uz negovanje zavičajnosti i njenih najvećih umetničkih vrednosti, između ostalog i kroz izdanja Biblioteke.

Uz nastojanje da sve ove segmente rada zadržimo, a uz upotrebu savremenih informacionih i tehnoloških dostignuća, Narodna biblioteka Pirot se trudi da stalno unapređuje svoje usluge, a sve to u interesu svojih sugrađana. Usmerenost na korisnike i zadovoljenje njihovih potreba kroz stalno proširivanje i bogaćenje usluga ostaje suština bibliotečkog posla.

Print Friendly, PDF & Email
Share