Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke Pirot formirano je 1991. godine. Obuhvata preko 2000 knjiga, listove i časopise vezane za Pirot i okolinu, po tematskom, autorskom ili izdavačkom kriterijumu; kao i neknjižnu građu (zbirke plakata, fotografije, razglednice, katalozi izložbi, muzikalije, pozivnice, pres kliping itd).

Česti posetioci Zavičajnog odeljenja su učenici, studenti, profesori, naučni radnici, kao i novinari lokalnih medija, kojima ovaj fond, zbog širokog spektra oblasti koje obuhvata, predstavlja dragocen izvor informacija o pirotskom kraju. Posebno mesto u Zavičajnom odeljenju pripada znamenitim Piroćancima:  piscu specifične folklorne fantastike Slobodanu Džuniću i, svakako, najumnijem čoveku ovog podneblja, sorbonskom đaku i profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu Dragoljubu Jovanoviću.

Fond zavičajne periodike obuhvata lokalni list Sloboda i 37 naslova časopisa i razvnovrsnu neknjižnu građu. Deo kulturnog nasleđa predstavljaju i tri poklon zbirke koje se čuvaju kao posebne celine: Momčila Momčilovića, Miodraga Milića i Predraga Popovića. Ovo je prilika da ujedno pozovemo sve naše sugrađane, ali i one koji su privrženi gradu Pirotu, a koji poseduju stare i retke knjige, časopise i novine, rukopise, razglednice, fotografije vezane za ovaj kraj, da nam pomognu u nastojanju da kompletiramo građu zavičajnog fonda.

Zavičajno odeljenje je i mesto okupljanja lokalnih autora i stvaralaca. Biblioteka često organizuje promocije dela zavičajnih autora, izložbe na zavičajne teme, tribine i druge manifestacije, a najnoviji poduhvat je i rad na digitalizaciji zavičajne građe sa jasnim ciljem da se omogući brz protok informacija kao i dostupnost u svakom momentu i mestu, ali i da se sačuvaju od zaborava kulturne vrednosti ovog kraja. Na takav način Narodna biblioteka Pirot je i savremeni promoter kulturne baštine lokalne sredine.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na zavičajnom odeljenju vas očekuje bibliotečki radnik Narcisa Aleksić.

Kontakt e-mail

Print Friendly, PDF & Email
Share