Бранка Радичевића 10
  
  
Извештај о раду Народне библиотеке Пирот
Програм рада Народне библиотеке ПиротАнкета:

Да ли посећујете књижевне вечери у организацији Библиотеке?

Loading ... Loading ...
Архива:
Препорука за читање:

            Међународни стручни скуп у  Пироту,  11-12. октобар 2012.

            У Пироту је 11. и 12. октобра одржан Међународни стручни скуп „Библиотеке и тинејџери“. Скуп на коме су, поред колега из Бугарске, учешће узеле и колеге из Русије, је резултат пројекта „Библиотеке ин места“ који је финансијски подржало Министарство културе, информисања и информационог друштва Републике Србије, а који су заједничким снагама реализовале Народна библиотека Пирот и Народна библиотека „Детко Петров“ Димитровград.

            „Библиотеке и тинејџери“ је трећи по реду стручни скуп које су ове две библиотеке заједничким снагама одрадиле. Први скуп, мањег обима, одржан је у Димитровграду 2009. године на коме су учесници имали прилику да се упознају са основама рада са децом у библиотекама у Бугарској, пре свега кроз искуство Столичне библиотеке у Софији а своје програме намењене деци представиле су и колеге из неколико домаћих библиотека. Годину дана касније пројектом „Библиотеке без граница“, организованом у сарадњи са Библиотеком „Стеван Сремац“ у Нишу, окупо се већи број домаћих библиотекара, али и десетак библиотекара из Бугарске, који су представили неке од услуга које јавне библиотеке пружају корисницима. Овај стручни скуп није се бавио само једном темом, већ библиотечким услугама у најширем смислу, па су се могли чути излагања од дигитализације, преко услуга за лица са посебним потребама, до рада са децом и младима и организације библиотечко-туристичких програма на примеру Регионалне библиотеке у Шумену.

            Водећи се идејом да наставе са повезивањем, пре свега српског и бугарског библиотекарства, библиотеке у Пироту и Димитровграду маја месеца су кренуле са реализацијом пројекта „Библиотеке ин места“, чији резултат је стручни скуп „Библиотеке и тинејџери“.       Циљ пројекта је размена искустава, везана за рад са овом осетљивом циљном групом библиотечких корисника. Позиву организатора за учешће на скупу одазвало се 23 библиотекара из Србије (са 19 стручних радова), 10 из Бугарске (са 7 стручних радова) и 2 из Русије. Организатор је за сам скуп припремио зборник радова у коме се налазе и српски преводи руских и бугарских прилога. Када је реч о учешћу колега из Бугарске, организатори су се одлучили да позиве упуте библиотекама различитог ранга, почев од оних великих, као што су јавне библиотеке у Софији (Столична библиотека), Шумену (Регионална библиотека „Стилијан Чилингиров“), граду Русе (Регионална библиотека „Љубен Каравелов“), Великом Трнову (Регионална библиотека „Петко Р. Славејков“), Благоевграду (Регионална библиотека „Димитар Талев“) до оних малих, при бугарским читалиштима у малим срединама од неколико хиљада становника, као што су Библиотека при читалишту „Слънце – 1879“ у Ихтиману и Библиотека при народном читалишту „Светлина 1896“ из Гара Бов. Колеге из Централне градске библиотеке „Расул Гамзат“ из града Хасавјурта (Дагестан – Руска федерација) сазнали су за скуп преко интернета и послали два, веома интересантна прилога, која говоре о њиховом искуству у раду са децом и младима.

          На дводневном скупу могла су се чути различита искуства у раду са овом у неку руку недосегнутом групом корисника. Почев од тога шта и колико читају, преко анкета које су имале за циљ да пронађу одговоре за разлоге (не)читања, атрактивних програма организованих с циљем да их привуку у библиотеку, до волонтеризма и непосредног учешћа тинејџера у реализацији конкретних библиотечких програма и пројеката. Посебну пажњу су изазвала искуства колега из Бугарске који су презентовали различите програме који имају за циљ да привуку тинијџере у библиотеке, укључивање младих у национални библиотечки пројекат „Глобалне библиотеке“, стваралачки рад са тинејџерима у организованим креативним радионицама при библиотекама.

            Организатори су  задовољни и сигурни да су испунили, прво своју улогу моста повезивања колега из трију земаља, а затим улогу својеврсне „берзе“ идеја о раду са тинејџерима.

Галерију слика можете погледати овде.

Print Friendly, PDF & Email
Share