Бранка Радичевића 10
  
  
Извештај о раду Народне библиотеке Пирот
Програм рада Народне библиотеке ПиротАнкета:

Да ли посећујете књижевне вечери у организацији Библиотеке?

Loading ... Loading ...
Архива:
Препорука за читање:

На старој локацији у Улици Бранка Радичевића данас је још једино позајмно одељење за одрасле кориснике, које, због недостатка простора у Дому Војске, није пресељено кад и остале службе и одељења 2006. године. То је уједно и највеће одељење Библиотеке са фондом од преко 40000 књига (поред белетристике која је најзаступљенија, на овом одељењу налази се и део фонда стручне литературе).

Од укупно уписаних 1518 чланова Библиотеке у 2010. години (156 више него у 2009. години), 592 корисника уписано је на одељењу за одрасле. Док су чланови дечјег одељења углавном ученици основних школа, структура корисника позајмног одељења за одрасле је знатно разноликија: средњошколци, студенти, радници, домаћице, пензионери – лица врло разнородних занимања и степена образовања. Библиотека је, поред својих сарадника, бесплатно уписивала ученике првог разреда пиротских основних школа, децу предшколског узраста и социјално угрожена лица. Охрабрује и податак о броју регистрованих посета позајмним одељењима Библиотеке, који је последњих година у порасту.

Уз одељење за одрасле функционише и читаоница, што представља додатно задужење радника упослених на овом одељењу. Превасходно је намењена ученицима и студентима за коришћење литературе која се не износи из библиотеке. Стални посетиоци читаонице су и читаоци дневне штампе и локалних листова. Пошто Библиотека не располаже салом за јавне скупове, читаоница има још једну намену – користи се за одржавање књижевних вечери, разних трибина, предавања, смотри и других манифестација. У том истом простору одвија се и рад бројних радионица (књижевне, стрип радионице, радионица говорне културе и др).

Главни задатак радника позајмног одељења је да што квалитетније услуже кориснике, а како је позајмица књига и даље наша примарна услуга, улаже се велики труд да се обезбеде сви тражени наслови. Путем сталне поставке атрактивнијих издања која се редовно ажурира, као и повремених изложби књига, корисници су у прилици да се информишу о актуелним насловима. Да би се захтеви свих корисника испоштовали воде се тзв. књиге дезидерата, а постоје и листе чекања. Иначе, приступ целокупном књижном фонду је слободан.

Од информационих инструмената корисницима позајмног одељења за одрасле на располагању су лисни алфабетски, стручни и предметни каталог, али и богато искуство вишег књижничара Милице Ђурић и књижничара Снежане Костић. Израда електронског каталога је у току, односно паралелно са новим књигама уноси се целокупни расположиви књижни фонд.

Од изузетне је важности да је током 2010. године успостављена стална Интернет веза и на овом одељењу, чиме је Интернет постао доступан свим корисницима Библиотеке.

 

Радно време

понедељак – петак: 7:30 – 19:00

субота: 8:00 – 13:00

Контакт телефон: 312-439

Print Friendly, PDF & Email
Share