Бранка Радичевића 10
  
  
Извештај о раду Народне библиотеке Пирот
Програм рада Народне библиотеке ПиротАнкета:

Да ли посећујете књижевне вечери у организацији Библиотеке?

Loading ... Loading ...
Архива:
Препорука за читање:

Пиротска народна библиотека последњих петнаестак година постала је у пиротском културном простору значајан издавач. Међу преко 80 издања преовлађују поетске и прозне књиге, али је заступљена и фолклористика, као и хронике села и историографски радови.

Најзначајније издање Народне библиотеке Пирот свакако је „Пиротски зборник“ са прилозима из историје, етнологије, географије, лингвистике, књижевности… Народна библиотека настоји да овом публикацијом окупи што шири круг сарадника, не само Пироћанаца по живљењу или пореклу, него и све делатнике који су у стваралачком сродству са овом средином. У једној прилици уредник др Ивко Јовановић је рекао да је „Пиротски зборник“ духовно огњиште око којег се окупља „пироћанска“ породица. Издавањем овог годишњака радова о Пироту и Пироћанцима ова средина се најпотпуније интегрише у српски духовни простор.

Током 2010. године Библиотека је издала две књиге („Пркос пиротске калдрме“ М. Пауновића и „Сенке орахове гране“ С. Минковића), а припремљен је за штампу нови број „Пиротског зборника“, као и монографија Библиотеке.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share