Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Pirotska narodna biblioteka poslednjih petnaestak godina postala je u pirotskom kulturnom prostoru značajan izdavač. Među preko 80 izdanja preovlađuju poetske i prozne knjige, ali je zastupljena i folkloristika, kao i hronike sela i istoriografski radovi.

Najznačajnije izdanje Narodne biblioteke Pirot svakako je „Pirotski zbornik“ sa prilozima iz istorije, etnologije, geografije, lingvistike, književnosti… Narodna biblioteka nastoji da ovom publikacijom okupi što širi krug saradnika, ne samo Piroćanaca po življenju ili poreklu, nego i sve delatnike koji su u stvaralačkom srodstvu sa ovom sredinom. U jednoj prilici urednik dr Ivko Jovanović je rekao da je „Pirotski zbornik“ duhovno ognjište oko kojeg se okuplja „piroćanska“ porodica. Izdavanjem ovog godišnjaka radova o Pirotu i Piroćancima ova sredina se najpotpunije integriše u srpski duhovni prostor.

Tokom 2010. godine Biblioteka je izdala dve knjige („Prkos pirotske kaldrme“ M. Paunovića i „Senke orahove grane“ S. Minkovića), a pripremljen je za štampu novi broj „Pirotskog zbornika“, kao i monografija Biblioteke.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share