Бранка Радичевића 10
  
  
Извештај о раду Народне библиотеке Пирот
Програм рада Народне библиотеке ПиротАнкета:

Да ли посећујете књижевне вечери у организацији Библиотеке?

Loading ... Loading ...
Архива:
Препорука за читање:

Народна библиотека Пирот смештена је на две локације у самом центру града. Већина служби и позајмно одељење за децу пресељени су почетком 2006. године у зграду Дома војске, док је позајмно одељење за одрасле кориснике са читаоницом остало на старој адреси, у улици Бранка Радичевића. Простор у којем се налази Библиотека (820 m²) је ненаменски и недовољан за једну овакву установу. Библиотека располаже са преко 60.000 књига, са фондом периодике од близу 200 наслова, разноврсном некњижном грађом. Приступ књигама на позајмним одељењима је слободан. Од информационих инструмената Библиотека поседује ауторски, насловни, стручни, предметни и електронски каталог. Стручна обрада књижне грађе је аутоматизована, најпре по програмском пакету БИБЛИО у периоду од 2000. до 2006. године, да би од фебруара 2007. године Библиотека започела аутоматизацију на COBISS платформи.

Народна библиотека Пирот је од 1994. године матична за подручје Пиротског округа. Своје матичне функције остварује у општинама Пирот, Бабушница, Бела Паланка и Димитровград.

Поред обављања основне библиотечко-информационе делатности, Библиотека је организатор многих књижевних сусрета, промоција, изложби, трибина, округлих столова, семинара посвећених темама везаним за библиотекарство и културни идентитет. Гости пиротске Библиотеке била су најзначајнија имена српске књижевности: Борислав Пекић, Добрица Ћосић, Светлана Велмар-Јанковић, Горан Петровић, Драган Великић, Зоран Ћирић, Радослав Петковић и многи други. Библиотека традиционално организује пропратне програме Салона књиге и графике и Пиротског културног лета, као и Смотру рецитатора, издавач је и промотер многих завичајних публикација међу којима је свакако најзначајнији Пиротски зборник, годишњак радова о Пироту и Пироћанцима. Дечје одељење је 2006. године оформило Радионицу која окупља талентоване ђаке пиротских основних школа.

За своје заслуге у афирмацији и развијању библиотечке делатности Народна библиотека Пирот је добила Седмојулску повељу 1963. године и награду „Милорад Панић Суреп“ 1971. године.

Данас Народна библиотека Пирот настоји да традицију повеже са захтевима савременог информатичког друштва. Кључни корак учињен је децембра 2006. године када се Библиотека укључила у јединствени систем COBISS.SR, који омогућава централизовану обраду библиотечке грађе, као и приступ библиографским записима о грађи свих библиотека учесница у систему.

Народна библиотека Пирот је 2009. године обележила значајан јубилеј – 130 година од оснивања Читаонице у Пироту. Оптимисти смо да ћемо уз подршку оснивача – Скупштине општине Пирот у наступајућем периоду трајно решити просторни проблем Библиотеке, дефинитивним опредељењем простора на спрату Дома Војске за потребе Народне библиотеке.

Print Friendly, PDF & Email
Share