Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Referensna služba

Tokom 2004. godine deo fonda stručne literature izmešten je sa pozajmnog odeljenja za odrasle i formirana je referensna zbirka, koja pretenduje da jednog dana, kada se stvore i prostorni uslovi za to, preraste u naučno odeljenje. Sadržinu ovog fonda čine uglavnom enciklopedije, priručnici, leksikoni, rečnici, bibliografije itd.

Stare i retke knjige

Najstarije knjige u fondu Narodne biblioteke Pirot su Uredba o esnafima iz 1847. godine i Tefter nišavske mitropolije 1834 – 1872.

Knjige na stranim jezicima

Fond knjiga na stranim jezicima pretežno je sačinjen od knjiga koje je Biblioteka dobijala na poklon. Trenutno raspolaže sa na engleskom, francuskom, nemačkom, ruskom, bugarskom i makedonskom jeziku. Najveći procenat fonda čini beletristika, ali su zastupljene i druge oblasti: psihologija, istorija, geografija, biologija i dr. Bolja ponuda značajnijih dela, ne samo iz savremene svetske književnosti već i klasika, sigurno bi uticala i na veću čitanost iako ni trenutan broj korisnika ovog odeljenja nije zanemarljiv.

Serijske publikacije

U okviru naučnog odeljenja nalazi se i fond serijskih publikacija, oformljen 1997. godine. Serijske publikacije su podeljene na dva dela. U jednom se nalazi četrdesetak naslova zavičajnih serijskih publikacija, a drugom  pripada oko dve stotine naslova publikacija koje izlaze u drugim gradovima.

Print Friendly, PDF & Email
Share