Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Na staroj lokaciji u Ulici Branka Radičevića danas je još jedino pozajmno odeljenje za odrasle korisnike, koje, zbog nedostatka prostora u Domu Vojske, nije preseljeno kad i ostale službe i odeljenja 2006. godine. To je ujedno i najveće odeljenje Biblioteke sa fondom od preko 40000 knjiga (pored beletristike koja je najzastupljenija, na ovom odeljenju nalazi se i deo fonda stručne literature).

Od ukupno upisanih 1518 članova Biblioteke u 2010. godini (156 više nego u 2009. godini), 592 korisnika upisano je na odeljenju za odrasle. Dok su članovi dečjeg odeljenja uglavnom učenici osnovnih škola, struktura korisnika pozajmnog odeljenja za odrasle je znatno raznolikija: srednjoškolci, studenti, radnici, domaćice, penzioneri – lica vrlo raznorodnih zanimanja i stepena obrazovanja. Biblioteka je, pored svojih saradnika, besplatno upisivala učenike prvog razreda pirotskih osnovnih škola, decu predškolskog uzrasta i socijalno ugrožena lica. Ohrabruje i podatak o broju registrovanih poseta pozajmnim odeljenjima Biblioteke, koji je poslednjih godina u porastu.

Uz odeljenje za odrasle funkcioniše i čitaonica, što predstavlja dodatno zaduženje radnika uposlenih na ovom odeljenju. Prevashodno je namenjena učenicima i studentima za korišćenje literature koja se ne iznosi iz biblioteke. Stalni posetioci čitaonice su i čitaoci dnevne štampe i lokalnih listova. Pošto Biblioteka ne raspolaže salom za javne skupove, čitaonica ima još jednu namenu – koristi se za održavanje književnih večeri, raznih tribina, predavanja, smotri i drugih manifestacija. U tom istom prostoru odvija se i rad brojnih radionica (književne, strip radionice, radionica govorne kulture i dr).

Glavni zadatak radnika pozajmnog odeljenja je da što kvalitetnije usluže korisnike, a kako je pozajmica knjiga i dalje naša primarna usluga, ulaže se veliki trud da se obezbede svi traženi naslovi. Putem stalne postavke atraktivnijih izdanja koja se redovno ažurira, kao i povremenih izložbi knjiga, korisnici su u prilici da se informišu o aktuelnim naslovima. Da bi se zahtevi svih korisnika ispoštovali vode se tzv. knjige deziderata, a postoje i liste čekanja. Inače, pristup celokupnom knjižnom fondu je slobodan.

Od informacionih instrumenata korisnicima pozajmnog odeljenja za odrasle na raspolaganju su lisni alfabetski, stručni i predmetni katalog, ali i bogato iskustvo višeg knjižničara Milice Đurić i knjižničara Snežane Kostić. Izrada elektronskog kataloga je u toku, odnosno paralelno sa novim knjigama unosi se celokupni raspoloživi knjižni fond.

Od izuzetne je važnosti da je tokom 2010. godine uspostavljena stalna Internet veza i na ovom odeljenju, čime je Internet postao dostupan svim korisnicima Biblioteke.

 

Radno vreme

ponedeljak – petak: 7:30 – 19:00

subota: 8:00 – 13:00

Kontakt telefon: 312-439

Print Friendly, PDF & Email
Share