Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Naslov izložbe treba da ukaže na sledeće: Na relaciju umetničkog istraživanja od likovne ka primenjenoj umetosti (dizajnu), odnosno da problematizuje i ukaže na nepostojanje istinskih, strogih granica između njih u savremenom umetničkom izrazu.

Ova izložba je postavljena kao interventna, multimedijalna, umetnička instalacija koja se sastoji iz tri segmenta: Prvi segment ove izložbe čini preko osamdeset dizajnerskih radova koji su prezentovani u vidu animacije putem video bima. Drugi segment je digitalni kolaž pod nazivom Decubomania, dok se treći segment odnosi na video instalaciju sa umetničkim stejtmentima.

Ovom prilikom prikazano je sedamdesetak novih dezena dok preostali deo ilustruje njihovu moguću primenu u industrijskom i tekstilnom dizajnu, različitih upotrebnih predmeta. Svi radovi nastali su iz interesovanja za postmodernistički ornamentalizam, dekoraciju i mešavinu istorijskih stilova moderne umetnosti.

Decubomania: je termin osmišljen da označi postupak reinvencije prvobitne zamisli surealističke metode prikazivanja i pravljenja kolaža pod nazivom Cubomania, rumunskog umetnika Gerasima Luke. Reč je o pravljenju vizuelnih umetničkih dela kolažno, montažnom, digitalnom obradom slike. Prefiks (de) u nazivu Decubomania treba da ukaže na dekonstrukciju prvobitne zamisli i na uvođenje dekorativne šeme, pravilne podele ravni na jednake, ornamentalne delove (floralne, zoomorfne, antropomorfne apstraktne i sl.) umesto isecanja slike na kvadratiće, kakav je slučaj u tehnici cubomania. Decubomania time predstavlja postmoderni rimejk cubomanie, njen je produžetak, trag novog čitanja, preispitivanja i prezentovanja u ovom vremenu. Na ovom primeru različite suprotstavljene šeme, stilski kodovi iz istorije umetnosti dozvoljavaju međusobne međuodnose, preobražaje. Jedan od ciljeva ove tehnike je upravo prevazilaženje i narušavanje strogih modernističkih pravila ili istraživanje umetnosti.

Video instalacija sa tekstualnim porukama ponuđena je na način na koji se izlaže umetničko delo i tako predstavlja trag umetničkog čina. Naizgled običan (banalan) govor uvećan je i javno izložen bez nekog dubljeg značenja. Zagonetne rečenice, fraze, izreke iz različtih izvora (popularne kulture, rok muzike, književnosti, grafiti arta, itd.) nastale su cat-up tehnikom. Poput reklamnih slogana, skrivaju mnoštvo mogućih poruka i potencijalnih značenja. Uvodeći u igru slobodne asocijacije, rad teži da ostvari kreativni dijalog, interakciju sa publikom. Izloženi umetnički stejtmenti su angažovane prirode, jer se bave položajem usamljene, otuđene individue u današnjem razvijenom, globalno, informatičkom društvu. Veličanjem rok idola i ispisivanjem citata iz njihovih pesama, izjava, rad preispituju lična osećanja, traume, sećanja, različita emocionalna stanja, i ukazuje na mogućnost donošenja pogrešnih životnih odluka.

Fotografije sa izložbe možete pogledati ovde.

Print Friendly, PDF & Email
Share