Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Svetski dan čitanja naglas je obeležen 3. februara, a Narodna biblioteka Pirot proslavila ga je upravo – čitajući sa decom. Uz bajke braće Grim, poeziju Duška Radovića, Dragana Lukića i Ljubivoja Ršumovića, bibliotekar Marija Šarović, družila se s prvacima OŠ “Vuk Karadžić”.

Čitanje naglas ne samo da poboljšava moć čitanja kao kognitivnog procesa, već ih i društveno zbližava, dozvoljavajući da u isto vreme deca dožive i subjektivno i zajedničko iskustvo.

Čitanje naglas je ključna metoda za razvijanje čitalačkih navika. Ono takođe doprinosi da proces čitanja bude aktivniji. Dok slušaju mališani maštaju o ljudima, mestima i situacijama koje nisu upoznali i doživeli. Radnja pesme ili priče je u centru detetove pažnje i izvor je korisnog i uzbudljivog iskustva. Time se proširuje  rečnik najmlađih, a mališani se upoznaju sa bogatstvom i lepotom književnog jezika.  Na ovaj način se radi i na prevenciji teškoća u čitanju. Čitanje naglas razvija maštu i kritičko mišljenje kod dece, a naročito je dragoceno u kombinaciji sa razgovorom o pročitanom tekstu.  

Fotografije druženja sa prvacima možete pogledati ovde.

Print Friendly, PDF & Email
Share