Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Mesečne arhive: april 2021

U subotu, 24. aprila, Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ u Beloj Palanci bila je domaćin 52. Okružne smotre recitatora „Pesniče naroda mog“. Takmičenje je održano u školskoj biblioteci Osnovne škole „Ljupče Španac“, u onlajn formatu. Tročlana komisija, u sastavu Aleksandar Mihailović i Aleksandar Krstić, glumci Narodnog pozorišta u Nišu, i Srđan Živković, dramski umetnik iz Prokuplja, na osnovu pregledanih video snimaka, odabrala je pobednika za svaku od tri uzrasne kategorije, dodelivši i drugo i treće mesto.  

Učenica Ekonomske škole Pirot Andrea Tomović osvojila je prvo mesto u konkurenciji učenika srednjih škola (stariji uzrast) i predstavljaće sa ostalim pobednicima Pirotski okrug na Republičkoj smotri „Pesniče narodna mog“, koja će se održati u Valjevu. Njen mentor je profesor srpskog jezika i književnosti Milica Živković.

Share

Gradska smotra recitatora održana je u sredu 14. aprila u Narodnoj biblioteci Pirot, s obzirom na lošu epidemiološku situaciju – u onlajn formatu. Takmičari nisu nastupali uživo, već su organizatoru Biblioteci dostavljeni snimci njihovog nastupa. Komisija u sastavu Aleksandar Radulović, glumac, predsednik komisije, Tomica Ćirić, profesor srpskog jezika i književnosti, član i Bojana Mitić, profesor književnosti i bibliotekar, član, zasedala je uživo, dok su snimci takmičara bili emitovani u kontinuitetu za svaki uzrast posebno, kao što je to slučaj u normalnim okolnostima.

U okviru prve kategorije mlađi uzrast (učenici od I do IV razreda) učestvovalo je 18 takmičara, u drugoj kategoriji srednji uzrast (učenici V od VIII razreda) učestvovalo je 10 takmičara, a u trećoj kategoriji koja obuhvata učenike od I do IV razreda srednje škole (stariji uzrast) tri takmičarke.

Komisija je jednoglasno donela odluku o takmičarima koji su se plasirali na Okružnu smotru recitatora koja će se održati 24. aprila u Beloj Palanci, takođe u onlajn formatu.

Mlađi uzrast 

 1. Mlađan Stojanović („Hoće vetar u penziju“, Tatjana Đulinac)
 2. Ksenija Živković („Problem jednog nilskog konja“, Elizabeta Georgiev) i Dunja Božić ( „Vetar“, Min Laberton)
 3. Mila Antić („Brbljivica“, Radmila Đurđević) i Aleksa Zdravković („Ljubavna pesma“, Milovan Danojlić)
 4. Bogdan Ćirić („Primer za ugled“, Vladimir Stoiljković)

Srednji uzrast

 1. Saša Petrović („Zoe nam se zaljubiška“, Elizabeta Georgiev)
 2. Dorotea Tošić („Baba u pubertetu“, Tode Nikoletić)
 3. Đorđe Icić („Lagano umire“, Pablo Nerudo)
 4. Helena Jovanović („Neko te ne vole ljudi“, Nedeljko Popadić), Anja Đorđević Denčev („Drhtava pesma“, Miroslav Antić) i Staša Stojanović („Biblioteka“, Aleksandar Aja Šomiz)

Stariji uzrast

 1. Andrea Tomović („Bez snova“, Čarls Bukovski)
 2. Marija Savov („Pod istom zvezdom“, Vislava Šimborska) i Emilija Nikolić („Unikat“, Goran Tadić)

 Biblioteka će najuspešnije takmičare nagraditi plaketama i knjigama.

Share

U duhu nastavka rada na digitalizaciji i učvršćivanja saradnje sa drugim ustanovama kulture, Narodna biblioteka Pirot i Istorijski arhiv u Pirotu potpisali su sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, kako bi se i izdanja Istorijskog arhiva digitalizovala i postavila na sajt Biblioteke. Tako će se u okviru Zavičajne digitalne kolekcije, nakon odabranih naslova Muzeja Ponišavlja, naći i dvadeset knjiga čiji je izdavač Istorijski arhiv, među kojima su i nedavno objavljeni „Dnevnik“ Dragoljuba Jovanovića i njegova doktorska disertacija „Optimalni prinos od radničkog rada“. Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije iz oblasti digitalizacije kulturnog nasleđa u 2021. godini, Narodnoj biblioteci Pirot su odobrena sredstva za projekat Zavičajna digitalna kolekcija, u iznosu od 500.000 dinara, čime je Biblioteci omogućeno da nastavi uspešno započet proces digitalizacije građe na novoj, unapređenoj platformi. Među naslovima koji su se našli u Zavičajnoj digitalnoj kolekciji su:

 1. „Arhivsko ogledalo prošlosti“ – Predrag M. Vidanović, 2019
 2. „Pirotski vremeplov – hronologija“ – Miljan Manić, 2017
 3. „Istorijski arhiv u Pirotu“ – Mileta Manić, 2016
 4. „Pirotski kraj u evropskom vrtlogu 1912-1918“ – Predrag M. Vidanović, 2015
 5. „Moj predak u Drugom svetskom ratu – dečji radovi“, 2018
 6. „Ratni dnevnik: 1912-1919“ – Svetozar J. Nikolić, 2018
 7. „Besmrtnici – spomenica izginulim u ratovima 1912-1918. Trećeg pešadijskog puka“ – Miljan Manić, 2014
 8. „Pirotski okrug – istorija administrativno-teritorijalnih podela 1878. do 2007. godine“ – Predrag M. Vidanović, 2020
 9. „65 godina vatrogastva u Pirotu“ – Mileta Manić, 1999
 10. „Moj predak u Velikom ratu“ – Udruženje istoričara Pirot, 2015
 11.  „Popisi i šematizam u Pirotu od 1878. do 1910. godine“ – Ljubodrag Popović, 2010
 12. „Nadimci (prekori) Piroćanaca“ – Mileta Manić, 2011
 13. „Radni polet omladine pirotskog kraja 1944-1989“ – Dragoslav Vojčić, Viden Pančić, Goran Nikolić, 2012
 14. „Kameni ugalj i garavi „Ćira“ u senci prošlosti“ – Dušan Đurić, 2012
 15. „Pirot – od turske kasabe do modernog grada, preko Berlina i Versaja: zbornik radova“, 2018
 16. „Vodič Istorijskog arhiva u Pirotu“ – Predrag M. Vidanović, 2019
 17. „Trnjanski rodoslov“ – Nikola Videnović, 2014
 18. „Monografija sela Obrenovac od 1770. do 2011“ – Sava A. Minić, 2014
 19. „Optimalni prinos od radničkog rada“ (doktorska disertacija) – Dragoljub Jovanović
 20. „Dnevnik“ (knjige 1-4) – Dragoljub Jovanović, 2020
 21. Ruska emigracija u Pirotu – Davor Lazarević, 2019
Share

Zbog iznenadne sprečenosti dolaska recenzenta knjige “Naši u belom svetu” Milomira Marića, glavnog i odgovornog urednika Televizije Hepi, prinuđeni smo da promociju knjige odložimo. O novom terminu promocije, bićete obavešteni.

U okviru 22. Salona knjige i grafike, u petak, 9. aprila, biće promovisana knjiga Bobana Mitića “Naši u belom svetu”, u organizaciji Narodne biblioteke Pirot. Gosti promocije biće recenzenti Tomislav G. Panajotović i Milomir Marić, kao i novinar i književnik Vanja Bulić.

Knjiga “Naši u belom svetu” prvi put je objavljena pre tri decenije, takođe u izdanju Biblioteke. Zbog velikog interesovanja čitaoca i želje da saznaju gde su naši iz belog sveta, da li su među živima i da li su sa uspehom nastavili svoju karijeru, objavljeno je i dopunjeno izdanje sa 40 zanimljivih biografija Piroćanaca.

Promocija će biti održana u Domu kulture sa početkom u 18 i 30 časova.

Share

U četvrtak, 8. aprila, na 22. Salonu knjige, održana je tribina pod nazivom “Reditelji, pisci i knjige“. Gosti tribine, u organizaciji Biblioteke, bili su Milorad Milinković, filmski reditelj i najopasniji tragač u kvizu “Potera“, i Boško Milosavljević, filmski dokumentarista i pisac.

Milinković je režirao mnoge filmove koji su obeležili poslednje decenije, između ostalih “Mrtav ladan“, “Čitulja za Eskobara“, “Patuljci sa naslovnih strana“, “Zduhač znači avantura“. Autor je i više proznih ostvarenja, a ovom prilikom, predstaviće svoj roman “Mrtav ladan i bez noge“, duhovitu priču o našoj istoriji i događajima s kraja dvadesetog veka.

Boško Milosavljević promovisaće svoj roman “Povest o Ivanu Španoviću Špancu“ a, kao autor sedam dokumentarnih filmova iz srpske i svetske istorije 20. veka, govoriće i o značaju i izradi dokumentarnih filmov, saradnji sa Draganom Bjelogrlićem, Nebojšom Glogovcem, Milošem Bikovićem, Nikitom Mihalkovim.

Fotografije sa tribine “Reditelji, pisci i knjige” možete videti ovde.

Share

Međunarodni dan knjige za decu je ustanovljen 1967. godine na osnovu odluke Uneska, kako bi se deci slala poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči. Dan knjige za decu proslavlja se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, tvorca mnogih bajki i pesama koje su obeležile detinjstvo generacija dece širom planete.

Povodom Međunarodnog dana knjige za decu, 2. aprila, Narodna biblioteka Pirot će vas obradovati popustom na godišnju članarinu od 50%. U petak i subotu, svako ko poseti Dečje odeljenje moći će da obnovi članstvo ili se upiše u biblioteku po ceni od 150 dinara.

Share