Бранка Радичевића 10
  
  
Извештај о раду Народне библиотеке Пирот
Програм рада Народне библиотеке ПиротАнкета:

Да ли посећујете књижевне вечери у организацији Библиотеке?

Loading ... Loading ...
Архива:
Препорука за читање:

У четвртак и петак, 20. и 21. маја, у Загребу је одржан семинар из области медијације стриповских колекција, на коме су, са колегама из Шапца и Зрењанина, учествовали и библиотекари Народне библиотеке Пирот Надица Костић и Милан Јовановић. Овај семинар је реализован у сарадњи са Међународним центром за стрип из Ангулема, Француским институтом у Хрватској и Србији и Народном библиотеком Србије, која има улогу координатора у регионалном пројекту едукације библиотекара у домену стрипа.

Библиотекари су прошли кроз обуку коју је водио Самјуел Левек, директор највеће европске библиотеке стрипа у Европи, у Ангулему. Левек је представио иновативне културне политике које доприносе промоцији стрипа, као што је дигитализација стрипова у сарадњи са националном библиотеком и друге дигиталне активности предузете ради анимирања колекција и изложби, делом проистекле и као последица рада у условима пандемије. Говорио је и о моделима партнерства у локалној заједници на примеру Фестивала стрипа у Ангулему, на коме је учествовао и наш стрип уметник Игор Крстић.

Организовани су сусрети и радионице са Сирилом Педросом, познатим стрип аутором из Француске, чије је “Златно доба” управо изашло у Србији у издању Комика, и чије је хрватско издање представљено на одељењу стрипа у прелепој библиотеци “Марија Јурић Загорка”,  као и са хрватским аутором Данијелом Жежељем. У загребачком Француском институту отворена је изложба оригиналних табли из “Златног доба”. Другог дана семинара могли смо нешто више да чујемо о укључивању стрип аутора у активности уметничког и културног образовања из угла уреднице Шарлот Микел, која је са нама поделила своја искуства као агента стрип аутора.

Семинар у Загребу представљао је наставак обуке у области медијације која је отпочела онлајн семинаром који је одржан 3. децембра прошле године, а који је окупио више од стотину библиотекара из Хрватске, Србије, Албаније и Словеније, у склопу обновљене сарадње Народне библиотеке Србије и Француског института.

Print Friendly, PDF & Email
Share