Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

U četvrtak i petak, 20. i 21. maja, u Zagrebu je održan seminar iz oblasti medijacije stripovskih kolekcija, na kome su, sa kolegama iz Šapca i Zrenjanina, učestvovali i bibliotekari Narodne biblioteke Pirot Nadica Kostić i Milan Jovanović. Ovaj seminar je realizovan u saradnji sa Međunarodnim centrom za strip iz Angulema, Francuskim institutom u Hrvatskoj i Srbiji i Narodnom bibliotekom Srbije, koja ima ulogu koordinatora u regionalnom projektu edukacije bibliotekara u domenu stripa.

Bibliotekari su prošli kroz obuku koju je vodio Samjuel Levek, direktor najveće evropske biblioteke stripa u Evropi, u Angulemu. Levek je predstavio inovativne kulturne politike koje doprinose promociji stripa, kao što je digitalizacija stripova u saradnji sa nacionalnom bibliotekom i druge digitalne aktivnosti preduzete radi animiranja kolekcija i izložbi, delom proistekle i kao posledica rada u uslovima pandemije. Govorio je i o modelima partnerstva u lokalnoj zajednici na primeru Festivala stripa u Angulemu, na kome je učestvovao i naš strip umetnik Igor Krstić.

Organizovani su susreti i radionice sa Sirilom Pedrosom, poznatim strip autorom iz Francuske, čije je “Zlatno doba” upravo izašlo u Srbiji u izdanju Komika, i čije je hrvatsko izdanje predstavljeno na odeljenju stripa u prelepoj biblioteci “Marija Jurić Zagorka”,  kao i sa hrvatskim autorom Danijelom Žeželjem. U zagrebačkom Francuskom institutu otvorena je izložba originalnih tabli iz “Zlatnog doba”. Drugog dana seminara mogli smo nešto više da čujemo o uključivanju strip autora u aktivnosti umetničkog i kulturnog obrazovanja iz ugla urednice Šarlot Mikel, koja je sa nama podelila svoja iskustva kao agenta strip autora.

Seminar u Zagrebu predstavljao je nastavak obuke u oblasti medijacije koja je otpočela onlajn seminarom koji je održan 3. decembra prošle godine, a koji je okupio više od stotinu bibliotekara iz Hrvatske, Srbije, Albanije i Slovenije, u sklopu obnovljene saradnje Narodne biblioteke Srbije i Francuskog instituta.

Print Friendly, PDF & Email
Share