Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Mesečne arhive: septembar 2021

Promocija knjige drama Jovana Mijalkovića „Kome dadomo Koviljku“ i „U noći punog meseca“ održana je u četvrtak 30. septembra u Čitaonici Narodne biblioteke Pirot. Pored autora, o knjizi su govorili publicista Tomislav G. Panajotović, urednik izdanja Milorad Kostić, dok je tekstove iz knjige čitao poznati glumac Aleksandar Živković. Razgovor je vodila Milica Petrović, diplomirani filolog.

Ne dešava se često da određena dramska dela svoju afirmaciju dožive najpre pred pozorišnom publikom a da potom uđu i u svet književnosti. Upravo je takav slučaj sa dramama Jovana Mijalkovića, koje su prvi put odigrane na sceni Narodnog pozorišta Pirot 2009. godine, odnosno 2013. Publika je sa oduševljenjem prihvatila ove komedije intrige pisane na dijalektu, koje su čistim i bezazlenim smehom vratile Piroćance u neko drugo, lepše vreme.

Fotografije sa promocije možete pogledati ovde.

Share

U petak, 24. septembra,  u Galeriji „Čedomir Krstić“, održana je promocija monografije dr Gorice B. Ljubenov „Tradicionalno arhitektonsko nasleđe u regionu Stare planine: arhitektura koja nestaje“. Monografija je rezultat petnaestogodišnjeg rada na terenu autorke Gorice B. Ljubenov, obilaska brojnih sela, fotografisanja i analize materijala, oblika, veličine, izgleda kuća za stanovanje i pomoćnih objekata nastalih u drugoj polovini 19. i prvoj polovini 20. veka. Primeri retkih sačuvanih kuća svedoče o bogatoj riznici graditeljskog fonda, o načinu života stroplaninskog seljaka i njegovim potrebama. U knjizi su predstavljeni i tradicionalni elementi na kućama, koji su u savremenom graditeljstvu i savremenim načinom života izgubili funkciju.

O knjizi su, pored autorke, govorili izdavač Dragorad Kovačević, novinar i kolumnista NIN-a Dragan Jovanović, etnolog Dragoljub Zlatković, a veče je vodila Kaja Pančić Milenković.

Organizator promocije je Narodna biblioteka Pirot.

Fotografije sa promocije možete pogledati ovde.

Share

Zajednica matičnih biblioteka Srbije i Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu organizovale su od 9. do 11. septembra XV godišnji stručno-naučni skup Zajednice Biblionet. Ovogodišnji Biblionet, težeći da održi korak sa aktuelnim  dešavanjima u struci, bavio se temom „Biblioteka od kuće: izazovi i mogućnosti organizacije bibliotečkih usluga tokom pandemije“.

Predstavljen je i analiziran rad biblioteka tokom pandemije, kako u Srbiji tako i u regionu i svetu, sa ciljem ostvarivanja uvida u postignute rezultate kao i planiranja daljeg rada i aktivnosti u tzv. novoj realnosti. Shodno tome, skup je održan u vidu hibridne konferencije, uz strogo poštovanje svih epidemioloških mera zaštite, dok su se gostujući predavači obratili putem video linka.

Cilj ovogodišnjeg Biblioneta bio je da se na jednom mestu prikupe iskustva iz  perioda karantina kada je kontakt sa korisnicima bio ograničen a organizacija javnih događaja u prostoru nemoguća, koja se odnose na primere dobre prakse, uspešne priče i realizovane mogućnosti, čime bi se, kao i do sada, uticalo na protok ideja među domaćim bibliotekama, realizaciju nekih novih projekata.

Koleginice sa zavičajnog i naučnog odeljenja Narodne biblioteke Pirot Narcisa Aleksić i Marija Šarović, prisustvovale su ovogodišnjem Biblionetu, dok je direktorka Biblioteke Nadica Kostić bila uključena u rad Programskog odbora i Radnog tela Biblioneta.

Share

Dvesta šezdeset i jednu novu knjigu Narodna biblioteka Srbije poklonila je Narodnoj biblioteci Pirot, uglavnom aktuelnih naslova iz tekuće izdavačke produkcije. Pored beletristike, zastupljeni su i naslovi iz književne istorije, sociologije, filozofije, prava, stručna bibliotečka literatura, stripovi, dela zavičajnih autora.
Biblioteka u Pirotu je takođe svoj fond obogatila i knjigama u vrednosti od preko 400.000 dinara, koliko je redovnim godišnjim otkupom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije dobila na poklon, i te knjige su već obrađene i dostupne zainteresovanim članovima Biblioteke.

Poklon knjige NBS 2021.
Share