Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

         Na predlog Narodne biblioteke Srbije, Biblioteka celina Ljubomira i Momčila Momčilovića proglašena je kulturnim dobrom od velikog značaja.

         Biblioteka celina, u vlasništvu Narodne biblioteke u Pirotu od 1972. godine, sastoji se od kolekcije knjiga Srpske književne zadruge, izdatih od osnivanja do 1971. U njoj preovladavaju dela domaće i svetske književnosti, manje iz istorije i prirodnih nauka. Ljubomir Momčilović (1888-1974), rođen je u selu Kamik, potiče iz svešteničke porodice. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Pirotu, a bogoslovsko-učiteljsku školu u Prizrenu. U toku prvog svetskog rata bio je vojni sveštenik. Nosilac je Albanske spomenice, a odlikovan je zlatnom i srebrnom medaljom za revnosnu službu.

Protojerej Ljubomir Momčilović je upamćen kao čovek koji je veliki značaj pridavao pisanoj reči. Vrednu zbirku knjiga poklonio je biblioteci u Pirotu za uspomenu na poginulog sina Momčila, (1916-1944), diplomiranog pravnika, koga su u toku Drugog sv. rata ubili četnici. Ovim gestom Ljubomir Momčilović zapravo podiže sinu najlepši i najvredniji spomenik.

          Biblioteka celina nalazi se u holu Doma vojske, o njoj i drugim legatima (njih 4) brine Marija Šarović.

 

Print Friendly, PDF & Email
Share