Бранка Радичевића 10
  
  
Извештај о раду Народне библиотеке Пирот
Програм рада Народне библиотеке ПиротАнкета:

Да ли посећујете књижевне вечери у организацији Библиотеке?

Loading ... Loading ...
Архива:
Препорука за читање:

Народна библиотека Пирот једна је од најстаријих културних институција у граду. Иако постоје индиције да је постојала и у време Турака, први писани податак о Читаоници у Пироту, која је била претеча данашње Библиотеке, објављен је у листу „Исток“ 31. децембра 1878. године, по старом календару. Повод је био приређивање, на трећи дан Божића, „прве беседе са игранком, а у корист сиротних ђака пиротских“.

Градска народна библиотека у Пироту отворена је 17. маја 1947. године и од тада почиње организована библиотечка делатност у овом крају.

Данас је Народна библиотека Пирот смештена на две локације у самом центру града. Већина служби и позајмно одељење за децу пресељени су почетком 2006. године у зграду Дома Војске, док је позајмно одељење за одрасле кориснике са читаоницом остало на старој адреси, у улици Бранка Радичевића. Простор у коме се налази Библиотека (820 м²) је ненаменски и недовољан за једну овакву установу. Библиотека располаже са 70000 књига, фондом периодике од преко 200 наслова, разноврсном некњижном грађом. Приступ књигама на позајмним одељењима је слободан. Од информационих инструмената Библиотека поседује ауторски, насловни, стручни, предметни и електронски каталог. Стручна обрада књижне грађе је аутоматизована, најпре по програмском пакету БИБЛИО у периоду од 2000. до 2006. године, да би од фебруара 2007. године Библиотека започела аутоматизацију на COBISS  платформи.

Народна библиотека Пирот је од 1994. године матична за подручје Пиротског округа, своје матичне функције остварује у општинама Пирот, Бабушница, Бела Паланка и Димитровград.

Поред обављања основне библиотечко-информационе делатности, Библиотека је организатор многих књижевних сусрета, промоција, изложби, трибина, округлих столова, семинара посвећених темама везаним за библиотекарство и културни идентитет. Гости пиротске Библиотеке била су најзначајнија имена српске књижевности: Борислав Пекић, Добрица Ћосић, Светлана Велмар-Јанковић, Горан Петровић, Драган Великић, Владан Матијевић, Владимир Пиштало, Гордана Ћирјанић и многи други. Библиотека традиционално организује пропратне програме Салона књиге и графике и Пиротског културног лета, као и Смотру рецитатора. Године 2010. на дечјем одељењу Библиотеке поново је, после више од две деценије, покренута манифестација Читалачка значка. Народна библиотека Пирот је и издавач и промотер многих завичајних публикација, међу којима је свакако најзначајнији Пиротски зборник.

За своје заслуге у афирмацији и развијању библиотечке делатности Народна библиотека Пирот је добила Седмојулску повељу 1963. године и награду „Милорад Панић Суреп“ 1980. године. Сурепову награду за унапређивање библиотечке делатности и развој библиотекарства добио је 1971. године и Синиша Јовановић, тадашњи директор Библиотеке.

Данас Народна библиотека Пирот настоји да традицију повеже са захтевима савременог информатичког друштва. Кључни корак учињен је децембра 2006. године када се Библиотека укључила у јединствени систем COBISS.SR, који развија национална библиотека и који омогућава централизовану обраду библиотечке грађе, као и приступ библиографским записима о грађи свих библиотека учесница у систему.

Почетком 2009. године пиротска библиотека обележила је значајан јубилеј – 130 година од оснивања Читаонице у Пироту, иако не и у новом, адаптираном и уређеном простору. Библиотекари су оптимисти да ће уз подршку Оснивача – Скупштине општине Пирот у наступајућем периоду трајно решити просторни проблем Библиотеке, дефинитивним опредељењем преосталог простора на спрату Дома Војске Народној библиотеци.

Print Friendly, PDF & Email
Share