Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

U četvrtak i petak, 26. i 27. novembra, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u Čačku organizovala je onlajn stručno savetovanje bibliotekara Srbije „Zavičajni fondovi – razvoj, teme i tendencije 2000-2020“. Drugog dana savetovanja održana je posebna Panel sesija „Novi trendovi digitalizacije zavičajne građe“ gde je, uz biblioteku domaćina i Narodnu biblioteku „Milutin Bojić“ iz Beograda, svoja iskustva bazirana na primeni novog softvera predstavila i Narodna biblioteka Pirot kao jedna od četiri biblioteke u Srbiji koja svoju digitalnu biblioteku bazira na Reskarti. Panelista Narodne biblioteke Pirot Milan Jovanović prezentovao je sadržaj Zavičajne digitalne kolekcije Narodne biblioteke Pirot, dostupnu građu, zanimljivosti, probleme sa kojima su se pirotski bibliotekari suočavali u svom radu, dalje planove.

Istovremeno, nastavljena je saradnja ustanova kulture u našem gradu pa je tako digitalna kolekcija bogatija za još nekoliko izdanja Muzeja Ponišavlja među kojima se posebno izdvaja trotomno izdanje “Pirot i srez nišavski” čijih će više od 3000 strana istorijske građe od sada biti na raspolaganju korisnicima.

Digitalna kolekcija Narodne biblioteke Pirot trenutno obuhvata oko 400 jedinica knjižne i neknjižne građe sa preko 26.000 digitalizovanih strana, pretraživa je u punom tekstu, i uvećava se na dnevnom nivou zahvaljujući i dobroj saradnji sa nacionalnom i bibliotekama u okruženju kao i drugim ustanovama kulture. Pregled skeniranih i obrađenih monografskih i serijskih publikacija, stare i retke knjige (Tefter nišavske mitropolije) i neknjižne građe (hartije od vrednosti, geografske karte, razglednice i dopisne karte od 1901. godine do danas) Narodne biblioteke Pirot može se videti na sajtu digitalna.nbpi.org.rs.

Print Friendly, PDF & Email
Share