Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Mesečne arhive: decembar 2021

Povodom značajnog jubileja za srpsku kulturu – 60 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, Narodna biblioteka Pirot je realizovala literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola na dve teme “Ivo Andrić – pisac za sva vremena” i “Zvezdanog neba i ljudskog srca nikada se čovek neće moći nagledati”. Na konkurs je pristiglo 39 radova iz Pirota, Beograda, Jagodine, Niša, Knjaževca i drugih gradova, od toga 17 radova učenika srednjih i 22 rada učenika osnovnih škola. S obzirom na broj radova, odlučeno je da se nagrade dodele u dve kategorije – posebno učenicima osnovnih a posebno učenicima srednjih škola.

U kategoriji osnovna škola nagrađeni su:

I nagrada

Sofija Jovičić (OŠ “Vuk Karadžić”, VIII razr.)

II nagrada

Andrea Kostić (OŠ “Vuk Karadžić”, VIII razr.)

III nagrada

Sara Ignjatović (OŠ “8. septembar”, VIII razr.) i Gabriel Icić (OŠ “Vuk Karadžić”, VII razr.)

U kategoriji srednja škola nagrađeni su:

I nagrada

Uroš Tirnanić (Savremena gimnazija, Beograd; III razred)

II nagrada

Bojana Redžić (Osnovna i srednja škola “Mladost”, III razr.)

III nagrada

Katja Pejčić (Gimnazija Pirot, II razr.) i Lana Spasić (Gimnazija Pirot, IV razr.)

Svečano uručivanje nagrada najuspešnijim učesnicima konkursa održano je danas u Čitaonici Biblioteke. Prvonagrađeni u kategoriji srednja škola Uroš Tirnanić iz Beograda nije mogao da dođe, ali se zahvalio na nagradi, istakavši kako je „veliki izazov i odgovornost pisati o našem najvećem piscu, izbeći stereotipe, pobeći od klasične forme eseja, a opet obuhvatiti važne činjenice iz života pisca“.

U obrazloženju žirija sastavljenog od bibliotekara profesora književnosti, istaknuto je da se žiri u svom radu rukovodio, prevashodno estetskim kriterijumima i originalnošću izraza, a pristigli radovi bili su u formi pesama, eseja a bilo je i poetski nadahnutih priča. Konkurs je pokazao da deca znaju pravu vrednost Ive Andrića za celokupnu našu književnost, da ga rado čitaju kao i da im njegovo delo predstavlja neiscrpnu inspiraciju.

Najuspešnijim učesnicima konkursa uručene su vredne knjige, majica ovogodišnje Čitalačke značke, bukmarkeri i članske karte Biblioteke.  

Foto galerija

Share

Udruženje građana Sigma Plus, neprofitna nevladina humanitarna organizacija iz Niša, organizovalo je javnu akciju prikupljanja knjiga za Narodnu biblioteku Pirot, u koju su se uključili i migranti iz prihvatnih centara sa juga Srbije. Predsednica Udruženja Gorana Ilić sa saradnicom Milicom Đorđević i dvojicom korisnika trenutno smeštenim u prihvatnom centru u Preševu donirali su prikupljene knjige (deo knjiga je donacija UNHCR kancelarije u Beogradu) pirotskoj Biblioteci u petak, 16. decembra. Među knjigama koje su donirane Narodnoj biblioteci Pirot uglavnom se nalaze deficitarni naslovi koje su bibliotekari sami izabrali, kao što su knjige namenjene Kutku za biblioterapiju i naslovi koji se nalaze u programu „Čitalačka značka”.
Cilj ove akcije je, osim obezbeđivanja knjiga za pirotsku Biblioteku, promocija mirnog suživota i jednakih prava za sve, uz nastojanje da se ublaži antimigraciona kampanja koja je sve prisutnija.

Share

Konferencija za novinare povodom predstavljanja najnovijeg izdanja Narodne biblioteke Pirot, knjige „Život i priključenija Mijalka Rasničkog“ autora Tomislava G. Panajotovića, održana je u četvrtak 16. decembra 2021. godine u Čitaonici Biblioteke. O knjizi su govorili: urednik izdanja Milorad Kostić, dipl. bibliotekar, Jovan Dinčić, predstavnik izdavača, glumac Aleksandar Živković i autor. Zbog trenutne epidemiološke situacije predstavljanje najnovije knjige Tomislava G. Panajotovića je proteklo bez prisustva publike.

Share

Bibliotekari Narodne biblioteke Pirot i Narodne biblioteke “Detko Petrov” iz Dimitrovgrada obišli su zajedno prošle nedelje Gradsku biblioteku “Vladislav Petković Dis” u Čačku. Biblioteka u Čačku predstavlja odličan primer kako se zgrada starog Doma Vojske može preobratiti u modernu i pre svega funkcionalnu biblioteku ispunjavajući najviše standarde za javne biblioteke.

Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” prostire se na površini od skoro 3.500 kvadratnih metara. Sva odeljenja Biblioteke su moderno opremljena. Odeljenje za decu i mlade predstavlja jedno od najlepših i najvećih dečjih odeljenja na ovim prostorima. Korisnici Biblioteke imaju 70 mesta u najsavremenijim čitaonicama za korišćenje dnevne štampe i interneta, literature u odeljenjima, za radionice, kao i za predah uz knjige na posebno osmišljenim mestima. Biblioteka poseduje tri sale za kulturno-edukativne sadržaje, grupno učenje ili neformalne sastanke, kao i galerijski prostor za izlaganje, kafe-klub, veliku terasu itd. U okviru svog objekta između ostalog raspolaže i poluotvorenim unutrašnjim dvorištem od 300 kvadratnih metara u kojem se nalazi amfiteatar sa scenom za letnje sadržaje.

Zahvaljujemo se kolegama iz Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis” na ukazanom gostoprimstvu.

Koja su vaša očekivanja vezana za izgled i funkcionalnost Biblioteke nakon najavljenog renoviranja Doma Vojske u Pirotu? Pišite nam u komentarima ovde.

Share