Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

            Međunarodni stručni skup u  Pirotu,  11-12. oktobar 2012.

            U Pirotu je 11. i 12. oktobra održan Međunarodni stručni skup „Biblioteke i tinejdžeri“. Skup na kome su, pored kolega iz Bugarske, učešće uzele i kolege iz Rusije, je rezultat projekta „Biblioteke in mesta“ koji je finansijski podržalo Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, a koji su zajedničkim snagama realizovale Narodna biblioteka Pirot i Narodna biblioteka „Detko Petrov“ Dimitrovgrad.

            „Biblioteke i tinejdžeri“ je treći po redu stručni skup koje su ove dve biblioteke zajedničkim snagama odradile. Prvi skup, manjeg obima, održan je u Dimitrovgradu 2009. godine na kome su učesnici imali priliku da se upoznaju sa osnovama rada sa decom u bibliotekama u Bugarskoj, pre svega kroz iskustvo Stolične biblioteke u Sofiji a svoje programe namenjene deci predstavile su i kolege iz nekoliko domaćih biblioteka. Godinu dana kasnije projektom „Biblioteke bez granica“, organizovanom u saradnji sa Bibliotekom „Stevan Sremac“ u Nišu, okupo se veći broj domaćih bibliotekara, ali i desetak bibliotekara iz Bugarske, koji su predstavili neke od usluga koje javne biblioteke pružaju korisnicima. Ovaj stručni skup nije se bavio samo jednom temom, već bibliotečkim uslugama u najširem smislu, pa su se mogli čuti izlaganja od digitalizacije, preko usluga za lica sa posebnim potrebama, do rada sa decom i mladima i organizacije bibliotečko-turističkih programa na primeru Regionalne biblioteke u Šumenu.

            Vodeći se idejom da nastave sa povezivanjem, pre svega srpskog i bugarskog bibliotekarstva, biblioteke u Pirotu i Dimitrovgradu maja meseca su krenule sa realizacijom projekta „Biblioteke in mesta“, čiji rezultat je stručni skup „Biblioteke i tinejdžeri“.       Cilj projekta je razmena iskustava, vezana za rad sa ovom osetljivom ciljnom grupom bibliotečkih korisnika. Pozivu organizatora za učešće na skupu odazvalo se 23 bibliotekara iz Srbije (sa 19 stručnih radova), 10 iz Bugarske (sa 7 stručnih radova) i 2 iz Rusije. Organizator je za sam skup pripremio zbornik radova u kome se nalaze i srpski prevodi ruskih i bugarskih priloga. Kada je reč o učešću kolega iz Bugarske, organizatori su se odlučili da pozive upute bibliotekama različitog ranga, počev od onih velikih, kao što su javne biblioteke u Sofiji (Stolična biblioteka), Šumenu (Regionalna biblioteka „Stilijan Čilingirov“), gradu Ruse (Regionalna biblioteka „Ljuben Karavelov“), Velikom Trnovu (Regionalna biblioteka „Petko R. Slavejkov“), Blagoevgradu (Regionalna biblioteka „Dimitar Talev“) do onih malih, pri bugarskim čitalištima u malim sredinama od nekoliko hiljada stanovnika, kao što su Biblioteka pri čitalištu „Slъnce – 1879“ u Ihtimanu i Biblioteka pri narodnom čitalištu „Svetlina 1896“ iz Gara Bov. Kolege iz Centralne gradske biblioteke „Rasul Gamzat“ iz grada Hasavjurta (Dagestan – Ruska federacija) saznali su za skup preko interneta i poslali dva, veoma interesantna priloga, koja govore o njihovom iskustvu u radu sa decom i mladima.

          Na dvodnevnom skupu mogla su se čuti različita iskustva u radu sa ovom u neku ruku nedosegnutom grupom korisnika. Počev od toga šta i koliko čitaju, preko anketa koje su imale za cilj da pronađu odgovore za razloge (ne)čitanja, atraktivnih programa organizovanih s ciljem da ih privuku u biblioteku, do volonterizma i neposrednog učešća tinejdžera u realizaciji konkretnih bibliotečkih programa i projekata. Posebnu pažnju su izazvala iskustva kolega iz Bugarske koji su prezentovali različite programe koji imaju za cilj da privuku tinijdžere u biblioteke, uključivanje mladih u nacionalni bibliotečki projekat „Globalne biblioteke“, stvaralački rad sa tinejdžerima u organizovanim kreativnim radionicama pri bibliotekama.

            Organizatori su  zadovoljni i sigurni da su ispunili, prvo svoju ulogu mosta povezivanja kolega iz triju zemalja, a zatim ulogu svojevrsne „berze“ ideja o radu sa tinejdžerima.

Galeriju slika možete pogledati ovde.

Print Friendly, PDF & Email
Share