Бранка Радичевића 10
  
  
Извештај о раду Народне библиотеке Пирот
Програм рада Народне библиотеке ПиротАнкета:

Да ли посећујете књижевне вечери у организацији Библиотеке?

Loading ... Loading ...
Архива:
Препорука за читање:

Народна библиотека Србије је у сарадњи са Француским институтом у Србији у четвртак, 3. децембра, организовала обуку путем интернета на тему француског стрипа, на којој су учествовали и библотекари Народне библиотеке Пирот. Обуку је одржао Самуел Левек, управник библиотеке Међународног центра за стрип из Ангулема у Француској. Поред српских, учесници обуке су били библиотекари из Хрватске и Албаније. Обука је одржана у оквиру BD2020, манифестације коју је на иницијативу Француске прихватила Европска унија у славу Девете уметности и која подразумева бројне програме који ће бити одржани широм света.

Француски институт у Србији активно учествује у Години стрипа. Обука коју организује је прва у низу програма на тему стрипа и има за циљ да српске библиотекаре упозна са француско-белгијском школом стрипа и њеним ауторима, са новим тенденцијама у продукцији, да пружи савете о анимирању корисника библиотека када су у питању стрип колекције.

Народна библиотека Пирот је у периоду од 2009. до 2016. године организовала Фестивал Пирот – град стрипа, манифестацију која је у великој мери допринела популаризацији девете уметности међу децом и младима и кроз коју су прошла сва значајнија имена српске стрип сцене, од којих многи успешно сарађују са француским издавачима: Алекса Гајић, Бобан Савић Гето, Бранислав Kерац, Дарко Перовић, Дражен Kовачевић, Жељко Пахек, Јован Укропина, Милорад Вицановић Маза, Милан Јовановић, Стеван Субић, Тихомир Челановић и др.

Библиотека је и издавач и више публикација у области стрипа, а у свом поседу има завидну колекцију стрипова, између осталог и оригиналне стрипове на француском језику.

Print Friendly, PDF & Email
Share