Branka Radičevića 10
  
  
Izveštaj o radu Narodne biblioteke Pirot
Program rada Narodne biblioteke PirotAnketa:

Da li posećujete književne večeri u organizaciji Biblioteke?

Pregledajte rezultate

Loading ... Loading ...
Arhiva:
Preporuka za čitanje:

Narodna biblioteka Srbije je u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji u četvrtak, 3. decembra, organizovala obuku putem interneta na temu francuskog stripa, na kojoj su učestvovali i biblotekari Narodne biblioteke Pirot. Obuku je održao Samuel Levek, upravnik biblioteke Međunarodnog centra za strip iz Angulema u Francuskoj. Pored srpskih, učesnici obuke su bili bibliotekari iz Hrvatske i Albanije. Obuka je održana u okviru BD2020, manifestacije koju je na inicijativu Francuske prihvatila Evropska unija u slavu Devete umetnosti i koja podrazumeva brojne programe koji će biti održani širom sveta.

Francuski institut u Srbiji aktivno učestvuje u Godini stripa. Obuka koju organizuje je prva u nizu programa na temu stripa i ima za cilj da srpske bibliotekare upozna sa francusko-belgijskom školom stripa i njenim autorima, sa novim tendencijama u produkciji, da pruži savete o animiranju korisnika biblioteka kada su u pitanju strip kolekcije.

Narodna biblioteka Pirot je u periodu od 2009. do 2016. godine organizovala Festival Pirot – grad stripa, manifestaciju koja je u velikoj meri doprinela popularizaciji devete umetnosti među decom i mladima i kroz koju su prošla sva značajnija imena srpske strip scene, od kojih mnogi uspešno sarađuju sa francuskim izdavačima: Aleksa Gajić, Boban Savić Geto, Branislav Kerac, Darko Perović, Dražen Kovačević, Željko Pahek, Jovan Ukropina, Milorad Vicanović Maza, Milan Jovanović, Stevan Subić, Tihomir Čelanović i dr.

Biblioteka je i izdavač i više publikacija u oblasti stripa, a u svom posedu ima zavidnu kolekciju stripova, između ostalog i originalne stripove na francuskom jeziku.

Print Friendly, PDF & Email
Share